Άλσος Συγγρού στα Ιλίσια

Posted: Οκτώβριος 26, 2010 in Από αλλού, ιστορία
Ετικέτες:

Ένα μικρό ιστορικό, από το πολύ ενδιαφέρον (για όποιον ασχολείται με τέτοια θέματα) ιστολόγιο, η ΑΘήνα πίσω από τη Βιτρίνα. Εμείς το βάλαμε στα rss μας.

Άλσος Συγγρού στα Ιλίσια

https://zografoubloging.files.wordpress.com/2010/10/ce99cebbceb9cf83ceb9ceb1052.jpg?w=300Το 1909 με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Σοφίας οργανώνονται αναδασώσεις προκειμένου «να δασωθεί η Αττική». Μέσα στις εκτάσεις που φυτεύτηκαν ήταν και η τότε περιοχή Κουπόνια που σήμερα ονομάζεται Άλσος Συγγρού στα Ιλίσια. Στην ενέργεια αναδάσωσης είχαν βοηθήσει η Φιλοδασική Εταιρεία και ο Πολυτεχνικός Σύλλογος.

Το 1929 μέσα στο μικρό δασύλλιο εγκαταστάθηκε το Γραφείο Δασικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας. Για ένα μεγάλο διάστημα ο χώρος είχε καταληφθεί από στρατιωτικά παραπήγματα. Το 1948 δημιουργείται το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Δασών και το 1972 γίνονται σε αυτό προσθέσεις.
Το Δασύλλιο Συγγρού, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο Νοσοκομείο που γειτνιάζει, παραχωρήθηκε το 1971 από το Δασαρχείο Αθηνών στον Δήμο Αθηναίων. Έκτοτε παραμένει ανοικτό ως δημοτικό άλσος.
Το 1950 μια παράγκα στην βόρειοανατολική πλευρά του άλσους χρησιμοποιείται για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων «πίσω από το Χίλτον». Το 1952 ο ναός γίνεται ενοριακός, και έτσι το 1956 θεμελιώνεται ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων. Επίσημα ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1992.
Το άλσος Ιλισίων, όπως λέγεται σήμερα το άλσος Συγγρού, είναι κατάφυτο με δασικά πεύκα, διαθέτει εσωτερικό οδικό δίκτυο και λίθινες κατασκευές για καθιστικά. Μαζί με τις πολλές κτισμένες βρύσες (που πλέον καμία δε λειτουργεί) έχει και τρεις παιδικές χαρές. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα πέτρινο εικονοστάσι και μια εστία προσκόπων στα νότια. Μέσα στο άλσος εξακολουθεί να βρίσκεται το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών και στη νότια άκρη του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Τα 150 στρέμματα περίπου που διαθέτει σήμερα αποτελούν ένα από τους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου και ιδανικό χώρο για περίπατο στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό γιατί αν και διοικητικά το μεγαλύτερο μέρος του άλσους ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, γειτνιάζει βορειοδυτικά με τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και τον Δήμο Ζωγράφου. Ενώ νότια από την οδό Ευφρονίου συνορεύει με τον Δήμο Καισαριανής.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους χώρους του άλσους , κυρίως από τις παιδικές χαρές από σκηνές τηλεοπτικών σειρών του Γιάννη Δαλιανίδη που γυρίστηκαν εκεί. Κυρίως της σειράς «Το Ρετιρέ» που εξελίσσονταν σε μια πολυκατοικία «απέναντι απ΄το Νοσοκομείο Συγγρού» στην οδό Ίωνος Δραγούμη.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s