Το Ταμείο Εθνικής Αμυνας διεκδικεί το νεκροταφείο Ζωγράφου με χουντικό νόμο

Posted: Οκτώβριος 26, 2012 in Από αλλού
Ετικέτες:
Το νεκροταφείο Ζωγράφου με τους 13.000 τάφους του διεκδικεί το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, επικαλούμενο χουντικό διάταγμα. Πριν από μερικές ημέρες το Ταμείο Εθνικής Αμυνας κατέθεσε αίτηση στο Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που χρησιμοποιείται από τον Δήμο Ζωγράφου για νεκροταφείο από το 1938, να περάσει σε αυτό. Η διεκδίκηση αυτή όμως βάζει ακόμη μία φορά φρένο στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, όπως είχε αποφασιστεί να γίνει στο νεκροταφείο Ζωγράφου.
Οπως καταγγέλλει ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα, το κοιμητήριο Ζωγράφου είχε επιλεγεί για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου, με τη βούλα μάλιστα της Περιφέρειας Αττικής. «Τώρα φαίνεται πως όλο το κοιμητήριο κινδυνεύει να μετατραπεί σε… πεδίο βολής», συμπληρώνει ο κ. Αλακιώτης.
Αιφνιδιασμένος από την κίνηση του Ταμείου Εθνικής Αμυνας δηλώνει στα «ΝΕΑ» και ο δήμαρχος του Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης. «Γνωρίζουμε ως δήμος πως έχουν γίνει κινήσεις του Ταμείου Εθνικής Αμυνας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει στον δήμο η επίσημη διεκδίκηση του κοιμητηρίου. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του δήμου».
Η έκταση του κοιμητηρίου είχε περιέλθει το 1938 στον Δήμο Ζωγράφου δυνάμει σχετικών παραχωρητηρίων από το Γενικό Επιτελείο Στρατού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και σταδιακά αυξήθηκε σε 139 στρέμματα. Από το 1938 ο δήμος έχει προβεί σε σταδιακή περίφραξη της έκτασης με μαντρότοιχο και συρματόπλεγμα, έχει ανεγείρει, συντηρεί και λειτουργεί με δαπάνες του κοιμητηρίου γραφεία διοίκησης, κυλικείο, τις εκκλησίες Αγιος Νικόλαος και του Αγιος Κωνσταντίνος, οστεοφυλάκια, πλυντήριο οστών, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους. Στην καταγραφή ωστόσο του Εθνικού Κτηματολογίου και στον χάρτη  περί Ζωνών Προστασίας του όρους Υμηττού αλλά και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών η έκταση αναφέρεται με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», όπως επιβεβαιώνει και η γενική γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s