Πρωταγωνιστές οι δήμοι στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης

Posted: Φεβρουαρίου 5, 2013 in Από αλλού, ΟΤΑ
Ετικέτες:

Πρωταγωνιστές οι δήμοι στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης

Του Στράτου Ιωακείμ

Την ώρα που η οικονομική ασφυξία γίνεται βίωμα των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας, οι κοινωνικές δημοτικές δομές πλησιάζουν τις 3.000 ελαφρύνοντας χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Από αυτές οι περισσότερες είναι άτυπες. Κάποιες υλοποιούνται από τα Νομικά πρόσωπα των δήμων (κοινωφελείς επιχειρήσεις η ΝΠΔΔ) και κάποιες άλλες κατευθείαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες τους.

Η έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που διενεργήθηκε βάση ερωτηματολογίου τον Οκτώβριο- Νοέμβριο 2012, στο σύνολο των δήμων της χώρας, είναι αποκαλυπτική.

Κατά μέσο όρο κάθε δήμος παρεμβαίνει σε κοινωνικά θέματα, με 9 δομές. Από τις κοινωνικές αυτές δομές παρουσιάζεται να εξυπηρετούνται σε σταθερή βάση 480.000 πολίτες. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στις δομές αυτές είναι κατά τι περισσότεροι από το μόνιμο (ΔΔ και ΙΔΑΧ) προσωπικό.

Ένα πρόβλημα που εντοπίζεται είναι ότι δεν προσελκύεται μεγάλος αριθμός εθελοντών. Οι εθελοντές καλύπτουν το 20% μόνο του απασχολούμενου (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) προσωπικού.

Η κοινωνική προσφορά των δήμων παρουσιάζει μία μεγάλη πολυποικιλότητα που επηρεάζεται από τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάθε τόπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έρευνα έχουν καταγραφεί, παρά την κωδικοποίηση, 380 διαφορετικές κοινωνικές παρεμβάσεις μέσω δημοτικών δομών.

Μία από τι βασικές δραστηριότητες των δομών αυτών είναι τα κοινωνικά φαρμακεία και εν γένει η παροχή φαρμακευτικής υποστήριξης. Η δραστηριότητα αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις συνδυάζεται και με ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη με αποτέλεσμα να παρέχεται μία ολοκληρωμένη βοήθεια. Οι προσπάθειες αυτές καλύπτουν το 38% περίπου του συνόλου των κοινωνικών παρεμβάσεων των δήμων.

Διαβάστε τη συνέχεια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s