Ανακοίνωση για τον Υμηττό – Γουδί

Posted: Απρίλιος 17, 2013 in Από αλλού
Ετικέτες: ,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30 και Ζαλίκη

Τηλ. 6944914529, 6974477388

 

Με συντονισμένες ενέργειες κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθείται συστηματικά η καταπάτηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του όρους Υμηττού.

Εναντιώνονται στο Π.Δ. για το όρος Υμηττού και τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή- Ιλισίων (ΦΕΚ 187/16.7.2011) το οποίο προβλέπει την επέκταση της Α’ Ζώνης στην οποία δεν επιτρέπεται καμιά δόμηση σ’ αυτή, προσφεύγοντας και στο Σ.τ.Ε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε να είναι συμπαραστάτης στους αγώνες των πολιτών για τη διάσωση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων , δυστυχώς, συντάσσεται με τις βλέψεις και τις επιθυμίες διαφόρων ιδιωτών για την καταπάτηση, την τσιμεντοποίηση και γενικά την αλλοίωση του χαρακτήρα αυτών των χώρων.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες και συμπαραστεκόμαστε στις κινήσεις πολιτών οι οποίες αγωνίζονται για τη διάσωση του όρους Υμηττού.

Η Επιτροπή μας εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς και κινήσεις πολιτών αγωνίζεται για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση έκτασης 4.500 στρεμμάτων. Συμμετείχε, ακόμη, ενεργά στην έκδοση και διαβούλευση του παραπάνω Π.Δ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, καθώς και στην εξειδίκευση του Πάρκου στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ) με θέσεις και παρατηρήσεις.

Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση έγκριση του Σ.Γ.Δ, από το Υ.Π.Ε.Κ.Α, το οποίο απαιτείται με βάσει τις διατάξεις του Π.Δ 187/16.7.2011, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση του ειδικού Π.Δ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, παίρνοντας υπ’ όψη τις θέσεις και παρατηρήσεις μας .Επισημαίνουμε ότι , παρά την από καιρό ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, η διαδικασία της έγκρισης του Σ.Γ.Δ από το Υ.Π.Ε.Κ.Α χρονοτριβεί προκλητικά.

Επιπλέον παρά την έκδοση της υπ΄αρίθμ.1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε, με την οποία ακυρώνονται οι υπ’αριθμ. 1και 2 οικοδομικές άδειες του γηπέδου Μπάντμιντον και κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος 3342/2005, που μετέτρεψε την προσωρινή κατασκευή του Μπάντμιντον σε μόνιμη, καμιά ενέργεια των συναρμόδιων Υπουργείων και της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πιο πάνω απόφασης.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε αίτηση ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του Σ.τ.Ε με την οποία ζητάμε να τηρηθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του σχετικού Ν.3068/2002 διαδικασία για τη συμμόρφωση των συναρμόδιων Υπουργείων και την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης , ώστε να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες και να εκδοθεί πράξη κατεδαφίσεως του γηπέδου Μπάντμιντον και να αποδοθεί σε κοινή χρήση ο ελεύθερος χώρος, που ας μην ξεχνάμε βρίσκεται στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Τα ιδιαίτερα αρνητικά αυτά γεγονότα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας φορέων και κινήσεων πολιτών.

 

Αθήνα 15-4-2013

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s