Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης του Α΄ Συλλόγου Αθηνών : Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν αλληλεγγύη

Posted: Μαΐου 31, 2013 in Από αλλού
Ετικέτες: ,

Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογός μας έγκαιρα – από τον Οκτώβρη του 2011 –  είχε καταγγείλει τα φαινόμενα φτωχοποίησης των μαθητών μας. Αντιμετωπίσαμε το κύμα συκοφάντησης και λασπολογίας των κρατικών, κυβερνητικών μηχανισμών και των ΜΜΕ που μίλησαν για υπερβολές, πολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος των παιδιών και «αστήρικτες καταγγελίες».

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι για μας η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της αντίστασης και του συνεχούς κοινωνικού αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Ως αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της λογικής, η αλληλεγγύη αποτελεί μέγιστο καθήκον κάθε σωματείου αλλά και κάθε σχολικής κοινότητας στη γειτονιά της. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, κανένα παιδί δεν πρέπει να έρχεται πεινασμένο στο σχολείο, σε κανένα παιδί δεν πρέπει να λείπει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ένδυση, η υπόδηση, το βιβλίο και το παιχνίδι, καμιά οικογένεια δεν πρέπει να μένει αβοήθητη απέναντι στην ανεργία και την ανέχεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη, να συσπειρωθούμε στις πρωτοβουλίες, τις ομάδες και τις επιτροπές αλληλεγγύης, να απλώσουμε ασπίδα προστασίας σε όσους το έχουν ανάγκη.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στα σχολεία μας και πρώτα απ’ όλα, την κατάκτηση καθημερινής διαδικασίας διανομής συσσιτίων σε 1000 παιδιά από το Βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε έμπρακτα και οικονομικά για την αναγκαία λειτουργία και υποδομή, τα σχολεία, όπως το συγκρότημα Κοργιαλενίου (50 μερίδες) ή το συγκρότημα των σχολείων δίπλα στο λαϊκό νοσοκομείο (25 μερίδες) που καθημερινά εξασφαλίζουν τη διανομή αυτών των συσσιτίων. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε πράξεις αλληλεγγύης όπως η οικονομική στήριξη μαθητών και οικογενειών, η ενίσχυση σε είδος (κούτες με γάλατα) της Στέγης Γερόντων του Αγ. Θεράποντα κλπ. Επίσης, χαιρετίζουμε τις οργανωμένες προσπάθειες αλληλεγγύης στα σχολεία μας αλλά και τις ανοργάνωτες, αυθόρμητες και καθημερινές πράξης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Σήμερα, ο καθημερινός τιτάνιος αγώνας που δίνουν σε αυτές τις επιτροπές αλληλεγγύης από κοινού εκπαιδευτικοί και γονείς αποτελεί την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στους κυβερνώντες και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα είτε με αφορμή τους αγώνες των καθηγητών είτε με αφορμή την αξιολόγηση και το νέο αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο να σπιλώσουν τους εκπαιδευτικούς, να τους συκοφαντήσουν στο κοινωνικό σώμα και να στρέψουν εναντίον τους την υπόλοιπη σχολική κοινότητα και κυρίως τους γονείς. Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι εκπαιδευτικοί και γονείς, φυσικοί σύμμαχοι στον αγώνα για μόρφωση και αξιοπρεπή ζωή, γνωρίζουμε τους πραγματικούς αντιπάλους μας και θα βαδίσουμε ενωμένοι!

 

Καταγράφουμε εδώ, ενδεικτικά δυο παραδείγματα πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με βάση τον απολογισμό που κάνουν οι ίδιες οι πρωτοβουλίες/ομάδες αλληλεγγύης στα σχολεία μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s