Η άποψή μας για την αποδοχή ή όχι της «δωρεάς» του υπολοίπου της Βίλας Ζωγράφου.

Posted: Ιουλίου 4, 2013 in Δικά μας
Ετικέτες:

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η αποδοχή «δωρεάς» του υπολοίπου της Βίλας Ζωγράφου.

Υπέρ ψήφισαν η παράταξη του Δημάρχου Κ.Καλλίρη, η παράταξη του Κ.Καζάκου και η παράταξη της Τ.Καφατσάκη. Κατά της απόφασης τάχθηκαν η Λαϊκή Συσπείρωση και Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου.

Για το θέμα έχουμε γράψει εκτενώς. Παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία των θετικών και των αρνητικών πτυχών της κάθε απόφασης. Στο τέλος παραθέτουμε την άποψή μας.

 

 Αποτελέσματα ενδεχόμενης αποδοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης της οικογένειας Ζωγράφου

1. Με την αποδοχή της δωρεάς του υπόλοιπου 50% (όπως είπαμε έχει ήδη αγοραστεί το 50%) σε εμάς τουλάχιστον δεν είναι ξεκάθαρο αν περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου το 100% του ακινήτου ή το 50% παραμένει στο κράτος το οποίο και εξυπηρετεί το δάνειο. Όπως και να έχει το ακίνητο δεν περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ γιατί δεν είναι εξ’ ολοκλήρου κρατική περιουσία.

2. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών του πρώην Δήμαρχου Καζάκου. Παρ’ όλο που τυπικά η απόφαση δεν θα έχει αποτέλεσμα στην περαιτέρω νομική και  διοικητική διερεύνηση του θέματος είναι φανερό ότι η έγκριση του πολλαπλώς παράνομου συμβολαίου αγοράς θα είναι ένας άσσος στο μανίκι και θα χρησιμοποιηθεί πολιτικά από τον Καζάκο στην υπερασπιστική του γραμμή έναντι των πολιτικών, διοικητικών και ποινικών ευθυνών

3. Άλλη σοβαρή επίπτωση της αποδοχής της πρότασης των Ζωγραφαίων είναι ότι η οικογένεια βγαίνει αλώβητη. Γιατί διασφαλίζει τα χρήματα που έχει πάρει και ξεφορτώνεται το ακίνητο, αλλά και επειδή θα καταγραφεί ως δωρεά της οικογένειας, ενώ στην πραγματικότητα, αγνοώντας τη σημερινή του αξία είναι πιθανό να έχει  καταβάλλει ο δήμος περισσότερο από όσο αξίζει.

Αν η δωρεά γίνει αποδεκτή και κάποια στιγμή στο μέλλον επισήμως και τελεσιδίκως διαπιστωθεί ότι η τιμή του ακινήτου είναι τέτοια ώστε να μην συνέφερε το Δήμο να εγκρίνει την αγοραπωλησία, ο Δήμος έχει τη νομική δυνατότητα να ζητήσει από το δικαστήριο την ακύρωση της σύμβασης της έγκρισης λόγω πλάνης. Αυτό όμως είναι αμφίβολο και σίγουρα χρονοβόρο.

Σημαντικό: Πρέπει να σημειώσουμε πάντως και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό πως σήμερα δεν υπάρχει εκτίμηση της σημερινής εμπορικής και αντικειμενικής αξίας του κτήματος, με διαφάνεια και αποδεκτή μεθοδολογία ώστε να γνωρίζουμε την τιμή αυτού που αγοράζουμε.

 

 

Αποτελέσματα ενδεχόμενης ΜΗ  αποδοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης της οικογένειας Ζωγράφου

Η σύμβαση καθίσταται οριστικώς άκυρη. Η πλήρης κυριότητα του ποσοστού 50% του Δήμου επανέρχεται αυτόματα και χωρίς καμία άλλη διατύπωση στην οικογένεια Ζωγράφου, η οποία και υποχρεούται σε επιστροφή του τιμήματος των 19.400.000 ευρώ μέσα σε εύλογη προθεσμία.

Η αγοραπωλησία είναι σαν να μην έγινε, οπότε επιστρέφονται αμοιβαία το μεν ακίνητο στους Ζωγραφαίους, τα δε χρήματα στο δήμο / κράτος. Αν δεν επιστραφούν τα χρήματα τότε διεκδικούνται με αγωγή αδικαιολόγητου πλουτισμού η οποία τελικά θα κερδηθεί από το Δήμο αν δεν πουληθεί η υπόθεση σε ορίζοντα 10ετίας.

Δηλαδή η υπόθεση μηδενίζει και πάμε από την αρχή. Είναι σαν να μην έχει γίνει τίποτα, αλλά οι Ζωγραφαίοι έχουν 19.400.000 χωρίς λόγο τα οποία το κράτος «διεκδικεί» δικαστικά. Οι ευθύνες του Καζάκου δεν παραγράφονται και προχωράει η δίωξή του.

Οπότε όταν βγει το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει το χώρο ως κοινόχρηστο πράσινο και πρέπει να γίνει η απαλλοτρίωση, σε τιμή μονάδος που θα καθοριστεί από δικαστήριο θα πρέπει εντός ενός έτους να καταβληθεί η αποζημίωση στους Ζωγραφαίους. Το θέμα είναι ποιος θα καταβάλει το τίμημα. Ο Δήμος ή το κράτος;

Αν τα καταβάλει το κράτος τότε μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τα  19,5 εκ του δανείου που έχει αναλάβει ή από το πράσινο ταμείο. Αν η απαλλοτρίωση μετακυλιστεί  στο δήμο, θα οδηγήσει σε υπερχρέωση του δήμου. Αυτό είναι θέμα συσχετισμών.

Σε κάθε περίπτωση

Οι ευθύνες του Καζάκου είναι οι ίδιες είτε το Δ.Σ. αποδεχθεί τη δωρεά είτε όχι. Στην  περίπτωση απόρριψης, όμως μειώνονται σημαντικά τα επιχειρήματά του.

Η πιστώτρια αυστριακή τράπεζα έχει μεγάλες ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση διότι γνώριζε πολύ καλά ότι το δάνειο που εκταμίευσε για την αγορά της Βίλας Ζωγράφου ήταν παράνομο. Επομένως το δάνειο εξακολουθεί να είναι παράνομο και εναπόκειται στην κυβέρνηση της αριστεράς να το διαγράψει και η τράπεζα να το γράψει στα κόκκινα θαλασοδάνεια που χορηγούσε.

Το Προεδρικό διάταγμα είναι στην κατεύθυνση του κοινόχρηστου πράσινου. Η έκδοσή του καθυστερεί για το θέμα κάθε φορά είναι, ποιος πληρώνει. Με την αποδοχή της δωρεάς δεν υπάρχει επιπλέον κόστος ούτε για το κράτος, ούτε για το δήμο.

Επομένως υπάρχει μία αξιολόγηση αν θα επιλέξουμε να λυθεί το θέμα άμεσα με έναν συμβιβασμό ή αν πάμε σε μία δικαστική διαμάχη 10ετίας με αμφίρροπες πάντα δημοτικές διοικήσεις και συσχετισμούς στο μαζικό κίνημα.

 

 

Η άποψή μας

Από τις 4 προυποθέσεις που έθετε η επιτροπή κατοίκων δεν πληρείται η πρώτη (αυτή της εκτίμησης) και είναι πάντα υπό διεκδίκηση η τέταρτη (του ποιος πληρώνει).

Εμείς σε κάθε περίπτωση επιλέγουμε τη λύση που είναι υπέρ της άμεσης απόδοσης του κτήματος στην πόλη μας. Έχει τεράστια κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική σημασία το κτήμα να περάσει στο δήμο άμεσα ως χώρος πρασίνου. Μέσα στην κατάθλιψη των μνημονίων θα είναι μία απτή μία ορατή απόδειξη ότι οι Ζωγραφαίοι εξαναγκάστηκαν σε μία κίνηση αναδίπλωσης – υπεκφυγής κάτω από την δράση του μαζικού κινήματος το οποίο μπορεί να πιέζει και να φέρνει αποτελέσματα.

Στην ψηφοφορία όμως στο Δ.Σ. θα ψηφίζαμε λευκό γιατί δεν εξασφαλίστηκε, μέσα από μια νέα κρυφή ίσως εκτίμηση, ότι εν τέλει δεν πληρώνουμε (είτε ως κράτος – είτε ως δήμος) παραπάνω από όσα αξίζει.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κτήμα Ζωγράφου που θα το εντάσσει μέσα στο γενικότερο πολεοδομικό τοπίο της πόλης μας και όχι αποσπασματικές ενέργειες απλά για το θεαθήναι.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Διαφωνώ με το προτεινόμενο λευκό, βάσει της αρθογραφίας που έχετε αναπτύξει η καλύτερη λύση θα ήταν το ΚΑΤΑ. Παράλληλα θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η άποψη και θέση των πολιτικών κομμάτων στην περιοχή μας. Το Κ.Κ.Ε. έχει ξεκάθαρη γνώμη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης, τι γίνεται όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού βρίσκεται σε δύο δημοτικές κινήσεις; Κίνημα στη Πόλη και ΜΑΖΙ ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s