Ενημέρωση από την πρώτη συνάντηση της Απεργιακής Επιτροπής Ζωγράφου

Posted: Σεπτεμβρίου 13, 2013 in Δικά μας
Ετικέτες: ,

Συμπληρώνουμε ενημέρωση που μας ήρθε.

 
Είναι γνωστό ότι η μνημονιακή κυβέρνηση  χτυπάει τη δημόσια Παιδεία τόσο μέσω των κλεισιμάτων αρκετών σχολείων, όσο και μέσω των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Α’ Βάθμια, Β’ Βάθμια και Γ’ Βάθμια εκπαίδευση πλήττονται εξίσου. Όμως η επίθεση της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον τομέα. Δήμοι και Υγεία είναι προ πολλού στο στόχαστρο Τρόικας και δικομματικής. Όλα δείχνουν όμως ότι ο κλάδος που θα προσπαθήσει να αποτελέσει τον σπινθήρα της ανατροπής θα είναι αυτός των εκπαιδευτικών.

Οι ίδιοι, αντιλαμβανόμενοι το αδιέξοδο των μεμονωμένων -μονοκλαδικών- κινητοποιήσεων, κινούνται προς μια κατεύθυνση ενοποίησης και συντονισμού των επιμέρους πολιτικών και μη δυνάμεων. Η κατάσταση στη Παιδεία θα ανατραπεί μόνο όταν ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική των μνημονίων.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε σήμερα η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών της τοπικής ΕΛΜΕ (ΣΤ’ ΕΛΜΕ). Μετά από το «τοίχος» που τους υψώθηκε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ τους, απεργοί καθηγητές δημιούργησαν μια Απεργιακή Επιτροπή Εκπαιδευτικών και κάλεσαν σε συμπόρευση (και όχι απλά αλληλεγγύη) όλους τους φορείς, τους κατοίκους και τα σωματεία της γειτονιάς.

Η συνάντηση έγινε στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ζωγράφου. Εκτός από αρκετούς εκπαιδευτικούς παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από το σωματείο του δήμου Ζωγράφου, των δασκάλων, φοιτητικών συλλόγων, νοσοκομειακών, των δημοτικών παρατάξεων,  μέλη από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και αρκετοί κάτοικοι. Το κλίμα θετικό και ελπιδοφόρο για έναν «θερμό» Σεπτέμβρη!

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετούμενων ήταν ο αγώνας, να ξεκινήσει μεν από την έμπρακτη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και να εξαπλωθεί και στους άλλους κλάδους που πλήττονται.

 

ΟΙ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Σάββατο πρωί, στις 11:00 στη πλατεία Γαρδένιας συγκεντρωνόμαστε για να ξεσηκώσουμε την τοπική κοινωνία του Ζωγράφου. Με πικέτες, προκηρύξεις, ντουντούκες και συνθήματα συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινωνικού μετώπου απέναντι στα μνημόνια.

Κυριακή απόγευμα στις 18:00 στη πλατεία Γαρδένιας συγκεντρωνόμαστε για να φτιάξουμε πανό να κρεμαστούν έξω από σχολεία, σε πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

Δευτέρα, κατά τις 11:00 από την πλατεία Γαρδένιας θα ξεκινήσει η προσυγκέντρωσή μας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους (Πολυτεχνείου και Καποδιστρίου) η οποία θα καταλήξει στις 12:00 στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα (η ώρα θα καθοριστεί), στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ζωγράφου που από σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Συντονισμού Αγώνα θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής.

 

 

Και ένα σχόλιο . Η αλήθεια είναι ότι στη αρκετά μαζική σύσκεψη παρευρέθηκε, εκτός των καθηγητών, σχεδόν αποκλειστικά η αριστερά του δήμου μας (πλην ΚΚΕ εννοείται). Αυτό είναι και ελπιδοφόρο γιατί φάνηκε η διάθεση των της αγωνιστικής συμπαράταξης αλλά και προβληματικό όσο αφορά την μαζικοποίηση του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσίαζαν οι μαθητές κα οι γονείς.

Οι αποφάσεις για δράσεις είναι αρκετά συγκεκριμένες και αυτό είναι καλό. Δυστυχώς όμως δεν ξεπέρασαν τα συνηθισμένα. Πρέπει να επινοήσουμε μορφές που θα μπλοκάρουν το οικονομικό – διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης, όπως κάνουν στο εξωτερικό.

Η τοποθέτηση των καθηγητών που πήραν την πρωτοβουλία, πολύ σωστή. Δεν ζητάμε την αλληλεγγύη σας, αλλά την συμπόρευση. Για να συμπληρωθεί από μία τοποθέτηση άλλης εκπαιδευτικού:  Ο γονιός, η κοινωνία συνολικά δεν ενδιαφέρεται τόσο αν απολυθώ εγώ, ενδεχόμενα δε του λέει και κάτι, το κλείσιμο του σχολείου και γενικότερα του δημόσιου τομέα είναι αυτό που τον πονάει.

Στην πρώτη συνάντηση βέβαια δύσκολα θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικά ποιοτικά. Μπήκαν όμως οι βάσεις για τα επόμενα. Και αυτό είναι το σημαντικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s