ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΙΝΑΣ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΟΝΑΚΙ

Posted: Σεπτεμβρίου 27, 2013 in Από αλλού
Ετικέτες:

Δήμοι υπερασπιστές του επιπέδου ζωής και των δικαιωμάτων των δημοτών …. και όχι διαχειριστές των μνημονίων

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η κοινωνία αποσυντίθεται, τα δημόσια αγαθά της παιδείας και της υγείας συρρικνώνονται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται.
Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού αλλάζουν δραματικά.

Στη δίνη αυτής της πραγματικότητας η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων.

Οι πολιτικές πραγματικότητες που εδραιώνονται στην Ελλάδα της «μνημονιακής» περιόδου και του Καλλικράτη επιφέρουν οξεία επιδείνωση του κοινωνικού ρόλου και συνολική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

1) Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων.
2) Βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών στην επαρχία, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ
3) Στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει και τους μόνιμους. Τα ονομαζόμενα σχέδια «μετατάξεων», «κινητικότητας», «εφεδρείας», καταλήγουν τελικά σε απολύσεις ή αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές και εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, εργασία πέντε ή δύο μηνών κυριαρχούν.
4) Τίθεται σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια).

Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.

Στην απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και στον διαφαινόμενο εκφυλισμό της μεγάλο μερίδιο ευθύνης, έχουν και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζουν αλλά και στηρίζονται από τα κόμματα της Μνημονιακής κυβέρνησης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Η διαχείριση της «μιζέριας» που επιτάσσουν τα μνημόνια, ονομάζεται «νοικοκύρεμα» !

Στο Δήμο μας αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό.
Τόσο ο Δήμαρχος κ. Καλλίρης που εκλέχτηκε με την υποστήριξη του Πασοκ όσο και ο κ. Καζάκος που εκλέχτηκε με την υποστήριξη της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της αποσύνθεσης της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν κάνει το οτιδήποτε για να αποκρούσουν τα μνημονιακά μέτρα που συνθλίβουν την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους αλλά και τις απλές υπηρεσίες προς τους δημότες.
Δέσμιοι των κομματικών εξαρτήσεων τους, αντιμετωπίζουν με αμηχανία και απραξία την πραγματικότητα αδυνατώντας να αφουγκραστούν τα προβλήματα, την αγωνία και τις ανάγκες της κοινωνίας
Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα μιζέρια και αναποτελεσματικότητα στην όλη λειτουργία του Δήμου
Η Δημοτική αρχή είναι «αόρατη» και απούσα από παντού…
Τα δύο τελευταία χρόνια οι περισσότερες δομές παιδικοί σταθμοί κλπ λειτουργούν με εργαζόμενες/ους με δίμηνες συμβάσεις
Η πόλη δεν είναι καθαρή!
Οι συντηρήσεις των υποδομών υποτυπώδεις.
Νέα έργα που να καλύψουν ανάγκες ανύπαρκτα
Οι κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές δράσεις και παρεμβάσεις, μέρα με την μέρα μειώνονται ή «αυτοχρηματοδοτούνται» από τους ίδιους τους δημότες.
Μη Κυβερνητικές οργανώσεις καλούνται να διαχειριστούν κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας 1.5 εκ ευρώ, χωρίς την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία αφήνοντας χωρίς φύλαξη και φροντίδα κρίσιμους τομείς –χωρίς την αντίσταση των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε

Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη λαϊκή συμμετοχή, τη λογοδοσία και τον άμεσο έλεγχο από τους δημότες.
Η Αυτοδιοίκηση του σήμερα μαζί με τους πολίτες πρέπει να αγωνιστεί για την απόρριψη των Μνημονίων και του ‘Καλλικράτη’ για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και υποδομών, για την υπεράσπιση πάνω απ΄όλα της δημοκρατίας.
Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών. Να γίνει μοχλός τοπικής ανάπτυξης, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Να αποτελέσει το πυλώνα της αποκέντρωσης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Αυτή την αυτοδιοίκηση θέλουμε, για αυτή θα αγωνιστούμε ΜΑΖΙ με τους πολίτες στη βάση ενός «συμβολαίου πολιτικής και ηθικής εντιμότητας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s