Επιστολή Άγη Παπακωνσταντίνου για τα Υπαίθρια Όργανα γυμναστικής

Posted: Οκτώβριος 21, 2013 in Αθλητισμός, Μας ήρθε

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ από ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

https://i1.wp.com/geitoniamou.gr/fakelaki/wp-content/uploads/2012/08/gym11-580x435.jpg

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας προβληματισμός από κάποιους για την απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου που αφορά αγορά και τοποθέτηση υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους του δήμου. Ο προβληματισμός αυτός εστιάζεται κυρίως ότι σε εποχές οικονομικής συμπίεσης κάθε είδους πόρου, ο δήμος θα έπρεπε να είχε διαθέσει το απαιτούμενο ποσό, αλλού.

Η διοίκηση του δημάρχου Ζωγράφου ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι η σπατάλη δημοσίου χρήματος. Να θυμήσω μόνο ότι το 2011 παραλάβαμε χρέη προς τρίτους ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Καταφέραμε όμως να συρρικνώσουμε αυτό το ποσό σήμερα στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ δεν έχουν νόμιμα παραστατικά και γι’ αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή τους. Επιπλέον και γιατί εμείς μιλάμε με στοιχεία και όχι με ανακρίβειες, σταχυολογώντας, αναφέρω :

– Το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου Ζωγράφου το Σεπτέμβριο ανέρχεται περίπου στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

– Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη 13% για σπίτια και καταστήματα, που είναι η μεγαλύτερη μείωση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ.

– Αν και μειώσαμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, προχωρήσαμε στη σίτιση ΟΛΩΝ τα παιδιών ανεξαρτήρως εισοδήματος.

– Μειώσαμε τα τέλη στο κοιμητήριο.

– Δεν χρωστάμε ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, όταν υπάρχουν δήμοι που χρωστούν μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ!!!

– Δεν χρωστάμε σε κανένα ασφαλιστικό οργανισμό, πλην μίας οφειλής της πρώην δημοτικής επιχείρησης ΚΕΔΗΖ, η οποία ήδη έχει ρυθμιστεί και εξυπηρετείται κανονικά έναντι 2000 ευρώ μηνιαίως (παλαιές αμαρτίες άλλων).

– Μειώσαμε τα μηνιαία μισθώματα στα υπόγεια γκαράζ.

Θα μπορούσα να αναφέρω πλήθος επιπλέον στοιχείων αλλά δεν θέλω να κουράσω, απλώς αναρωτιέμαι γιατί σχεδόν τίποτε από τα παραπάνω συστηματικά αποκρύπτονται ή/και παραποιούνται.

 

Συγκεκριμένα τώρα και όσον αφορά το θέμα που μας ενδιαφέρει.

Η προμήθεια των υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής θα γίνει κατόπιν διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού, με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά, οπότε αντιλαμβάνεστε το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Πρόκειται για 4 set υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής των 5 ζευγών ανά set, δηλαδή ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 40 ΟΡΓΑΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 4, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 4 διαφορετικά σημεία της πόλης μας και όχι μόνο σε ένα. Αυτό το αναφέρω γιατί έχω πληροφορηθεί ότι κάποιοι εσφαλμένα θεωρούν ότι θα τοποθετηθούν μόνο στο χώρο του Πάρκου Γουδή.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν 4 όργανα έκτασης κάτω άκρων, 4 όργανα βάδισης (stepper), 4 όργανα πιέσεων ώμων, 4 όργανα έλξεων ώμων, 4 όργανα ποδηλάτου, 4 όργανα ελλειπτικά, 4 όργανα push-up με παράλληλες μπάρες, 4 όργανα πάγκων κοιλιακών, 4 όργανα εκτάσεων άνω & κάτω άκρων και 4 όργανα αεροβαδίσματος.

Ειδικά στο πάρκο Γουδή θα τοποθετηθεί ένα πλήρες set 10 οργάνων, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Δωρεάν Άθλησης για όλους, που έχουμε ήδη εγκαινιάσει και λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα όργανα αυτά πληρούν ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και είναι σχεδιασμένα να γυμνάζουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος.

Μετά την τοποθέτηση και των 40 υπαιθρίων οργάνων στα 4 σημεία του δήμου, θα υπάρξουν παρουσιάσεις της σωστής και αποτελεσματικής χρήσης αυτών, επιπλέον δε και σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της αντίστοιχης μελέτης, πάνω στα όργανα θα υπάρχουν ευανάγνωστες ταμπέλες στην ελληνική γλώσσα, όπου θα αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες, όροι και περιορισμοί χρήσεως αυτών από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν επειδή τα όργανα αυτά θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την παρουσία γυμναστή. Και επειδή υπήρξαν προβληματισμοί γι’ αυτό από κάποιους, ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Άρα, όποιες πιθανότητες υπάρχουν για πιθανό τραυματισμό από τη χρήση των οργάνων αυτών, οι ίδιες πιθανότητες υπάρχουν από τη χρήση οποιουδήπουτε απλού οργάνου/παιχνιδιού σε παιδική χαρά και παιδότοπο.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η προμήθεια τέτοιων υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής δεν μπορεί να γίνει ούτε δωρεάν, ούτε με τιμές που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει, όταν αποκτώντο όργανα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και ποιοτικά ουδεμία σχέση είχαν με αυτά που θα προμηθευτούμε τώρα.

Το να λένε λοιπόν κάποιοι ότι ο δήμος δεν έπρεπε να δαπανήσει το ποσό των 57.200 ευρώ συν ΦΠΑ για την απόκτησή 40 τέτοιων οργάνων, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών, αλλά και την υποχρέωση που έχει ο δήμος να παρέχει ανέξοδες υπηρεσίες άθλησης και αναψυχής στους κατοίκους, να με συγχωρείτε αλλά πρόκειται για εύκολη κριτική στα όρια του λαϊκισμού.

Εκτός εάν επιθυμούν να αποκτήσουμε τα όργανα αυτά χωρίς τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλει η επιστημονική πρόοδος, μόνο και μόνο για να μειωθεί το κόστος απόκτησής τους.

 

Διαβάζω επίσης από κάποιους ότι ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να αποκτηθούν αυτά τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής είναι ότι σε αρκετούς δήμους που τοποθετήθηκαν, παρουσίασαν προβλήματα και εμφάνισαν ζημιές. Πρώτον, όταν κάποιοι αναφέρονται σε τέτοιου είδους εξειδικευμένα θέματα, καλά θα κάνουν να αναφέρουν ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ τι ακριβώς εννοούν με τη λέξη ζημιά, φθορά, προβλήματα κλπ.

Δεύτερον, όταν κάποιος δήμος τοποθετεί τέτοια σύγχρονα μηχανήματα και ταυτόχρονα δεν φροντίζει και δεν εξασφαλίζει ότι αυτά θα τα συντηρεί, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξουν φθορές. Ειδικά αν έχουν τοποθετηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Υπάρχει οργανισμός, μηχανή, εργαλείο ή οτιδήποτε, που αν δεν το συντηρείς, να απαιτείς να μη χαλάσει ποτέ;

Τα υπαίθρια γυμναστήρια στοχεύουν στην προσέλκυση συνεχώς και περισσοτέρων ανθρώπων στον αθλητισμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ένα από εμάς να γυμναστεί αερόβια, στην ύπαιθρο, μόνος ή με παρέα. Βασικός στόχος είναι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η ανέξοδη άθληση όλων των πολιτών ανεξαρτήτου φύλου, τόπου καταγωγής, οικονομικής και ηλικιακής τάξης, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΣΙΓΟΥΡΙΑ, συμβάλλοντας στη σύσφιξη του κοινωνικού ιστού.

Και τίποτα από αυτά δεν αποτιμάται σε ευρώ.

Για παράδειγμα στο πάρκο Γουδή, καθημερινά από τις 5.30 το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, εκατοντάδες συμπολιτών μας χρησιμοποιούν τους χώρους για περπάτημα, άθληση κλπ. Δεν θα έπρεπε λοιπόν μία δημοτική αρχή να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα σε πολύ πιο αναβαθμισμένη και σύγχρονη μορφή, εντελώς δωρεάν, με ασφάλεια και εγγύηση, ειδικά σήμερα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός κυριολεκτικά συνθλίβεται; Όταν μάλιστα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για γυμναστήρια.

Δεν αντιλαμβάνομαι που είναι το κακό.

Φαντάζομαι ότι χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, η Γερμανία, η Βρετανία κλπ, που φημίζονται για το πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών άθλησης και υγείας στους κατοίκους τους, μάλλον κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν αφού τοποθετούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής σε πάρκα και πλατείες μετατρέποντας τους χώρους αυτούς σε υπαίθρια γυμναστήρια για τους πολίτες, που πλέον έχουν βαρεθεί την καθημερινή συνήθεια του να κλείνονται σε τέσσερις τοίχους και να τρέχουν επάνω σε ένα διάδρομο.

Τέτοιας μορφής υπαίθρια όργανα γυμναστικής έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Και για να μιλάω συγκεκριμένα, παρόμοια με τα 4 set οργάνων που θα τοποθετήσουμε εμείς, έχουν τοποθετήσει στο λεκανοπέδιο Αττικής οι δήμοι Βύρωνα, Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Μελισσίων, Παλαιού Ψυχικού, Γαλατσίου, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Πειραιά, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού αλλά και εκτός Αττικής οι δήμοι Ηρακλείου Κρήτης, Τρίπολης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης Λάρισας κλπ.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες άλλους δήμους, τόσο στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο, όσο και στο σύνολο της χώρας.

 

Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των δήμων της χώρας μας προχωρά στην τοποθέτηση τέτοιων σύγχρονων υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής για τους κατοίκους των πόλεών τους, μετατρέποντας τα πάρκα και τις πλατείες τους σε υπαίθρια γυμναστήρια.

Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε κι εμείς άμεσα, με την προμήθεια και τοποθέτηση 40 σύγχρονων και ασφαλών υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής.

 

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την οικονομική πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Δεν κατοικούμε αλλού, ούτε προσγειωθήκαμε από άλλο πλανήτη. Άλλο όμως αυτό και άλλο να καταδικάσουμε την πόλη σε μαρασμό απαισιοδοξίας και κακομοιριάς.

Με τη λογική κάποιων δεν θα έπρεπε ουσιαστικά να κάνουμε τίποτε άλλο πλην των απολύτως απαραιτήτων, απλώς και μόνο για να υπάρχουμε ως θεσμός. Άρα να μην υποστηρίζει ο δήμος για παράδειγμα ουδεμία πολιτιστική ή αθλητική δραστηριότητα εις το όνομα της οικονομικής κρίσης και των προτεραιοτήτων που ο καθένας υποκειμενικά θέτει.

Που θα φτάσει αυτός ο πήχυς των εκπτώσεων εις το όνομα της κρίσης;

ΑΓΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αντιδήμαρχος Ζωγράφου

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η ΛΟΥΗΣ ΔΙΓΕΝΗΣ λέει:

  Απορώ πραγματικά !!!! Θα πήγαινε κανείς γυμναστήριο χωρίς να επιτηρεί τουλάχιστον γυμναστής τις ασκήσεις του;;;και αν πήγαινε και κτυπούσε δεν θα έκανε μύνηση στο γυμναστήριο δίοτι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας;;;; Εκτός βέβαια και αν ο δήμος προσλάβει γυμναστές που θα φροντίζουν και θα επιτηρούν τους γυμναζόμενους οπότε του . Αν κτυπήσει λοιπόν αθλούμενος στα υπαίθρια γυμναστήρια και κάνει μύνηση στο δήμο (κάτι που είναι πολύ πιθανό να κτυπήσει και να μυνήσει) πως θα αντιδράσει ο δήμος;

 2. Ο/Η ΛΟΥΗΣ ΔΙΓΕΝΗΣ λέει:

  ΤΡΩΤΕ ΛΕΞΕΙΣ !!!!!…..και θα επιτηρούν τους γυμναζόμενους οποτε ΤΟΥΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ.Αν…..

 3. Ο/Η Ζείδωρον λέει:

  Αφού η δημοτική μας αρχή προέκρινε την υπαίθρια άθληση διά οργάνων γυμναστικής για την ανακούφισή μας από την κρίση,ουδέν σχόλιον!Θα κριθούν όταν έρθει η ώρα.
  Διαβάστε όμως και την παρακάτω επιστολή του ίδιου Αντιδημάρχου(από εδώ:http://zeidoron.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html) και μετά ρωτήστε τον αν ύστερα από δύο μήνες μπήκε έστω και μια βίδα,για τα μάτια κόσμου κι όχι για την ασφάλεια των παιδιών, στην παιδική χαρά τέρμα Καζαντζάκη και Αγίας Ελένης!
  Η απάντηση είναι ΟΧΙ,ίσως γιατί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν απησχολημένες για την εξεύρεση των καταλληλότερων υπαίθριων οργάνων γυμναστικής ή γιατί δεν ήρθε ακόμα το τάιμινγκ της προεκλογικής περιόδου!!!!
  Επίσης από το κείμενο φαίνεται ξεκάθαρα πως δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση των υπαιθρίων οργάνων γυμναστικής.Γιατί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και για τις υπάρχουσες παιδικές χαρές;
  =====================
  Αγης Σ. Παπακωνσταντίνου είπε…
  Αγαπητοί κύριοι,

  σε συνέχεια της παράπανω ανάρτησης, θα ήθελα να σας κάνω γνωστά τα παρακάτω :

  Μετά από εντολή του δημάρχου Ζωγράφου κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ, υπάλληλοι από την υπηρεσία Πρασίνου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, μαζί με εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση των παιδικών χαρών, μετέβησαν στην επί των οδών Αγίας Ελένης & Καζαντζάκη παιδική χαρά, διαπίστωσαν το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεστε και εκτελέσθηκαν άμεσα εργασίες άρσης επικινδυνότητας.

  Η συγκεκριμένη κούνια σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού.

  Επιπλέον, από την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν διαδικασίες αποκατάστασης φθορών και στις υπόλοιπες παιδικές χαρές του δήμου, ξεκινώντας πρώτα από αυτήν επί των οδών Αγίας Ελένης και Καζαντζάκη, καταγράφοντας και τα υπόλοιπα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε.

  Όσον δε με αφορά ως καθ’ ύλη αρμόδιο Αντιδήμαρχο, θα παρακολουθώ αυτές τις εργασίες αποκατάστασης επί τόπου.

  Σχετικά με το θέμα για την ώρα έναρξης λειτουργίας της συγκεκριμένης παιδικής χαράς, αναφέρεστε στην εβδομάδα που τελειώνει, το καταγράφουμε και φυσικά θα το αντιμετωπίσουμε.

  Θα θέλαμε από την πλευρά μας να σας ευχαριστήσουμε για τις επισημάνσεις που μας κάνετε, όμως πάντα θα πρέπει όλοι μας να μην ξεχνάμε τις εξαιρετικά δυσμενείς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνθήκες κάτω από τις οποίες καθημερινά, ώρα με την ώρα και λεπτό προς λεπτό λειτουργούμε, συνθήκες δε που προμηνύονται εξαιρετικά δυσοίωνες όσον αφορά πόρους και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό.

  Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε παιδικές χαρές επιπέδου Σκανδιναβικών χωρών, αλλά υπό το καθεστώς της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που προανέφερα, θεωρώ ότι ο δήμαρχος Ζωγράφου κ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ και η διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προασπάθεια για να βρίσκονται οι παιδικές χαρές του δήμου μας σε ικανοποιητικά επίπεδα, συνεχώς βελτιούμενα.

  Με εκτίμηση
  Άγης Παπακωνσταντίνου
  Αντιδήμαρχος Υποδομών, Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήμου Ζωγράφου
  31 Αυγούστου 2013 – 3:34 μ.μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s