Τα βασικά σημεία της εισήγησης της ΤΙΝΑΣ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

Posted: Νοέμβριος 18, 2013 in Δημοτικές εκλογές, Μας ήρθε
Ετικέτες:

Τα βασικά σημεία της εισήγησης της ΤΙΝΑΣ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

 Στη συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

(Πνευματικό Κέντρο 13-11-2013)

 Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η κοινωνία αποσυντίθεται, τα δημόσια αγαθά της παιδείας και της υγείας συρρικνώνονται, οι θεσμοί διαλύονται και η δην ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φσσ την Ευρπωμοκρατία περιστέλλεται.

Σύντομα μας ετοιμάζουν νέες εκπλήξεις από την Κόλαση του Στουρνάρα, πλειστηριασμούς ακινήτων κλπ

Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού αλλάζουν δραματικά.

Στη δίνη αυτής της πραγματικότητας η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων.

Οι πολιτικές πραγματικότητες που εδραιώνονται στην Ελλάδα της «μνημονιακής» περιόδου και του Καλλικράτη επιφέρουν οξεία επιδείνωση του κοινωνικού ρόλου και  συνολική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

1)      Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων. Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας ΟΤΑ. Οι Δήμοι στην ουσία δεν συντάσσουν ελεύθερα ούτε τους προϋπολογισμούς τους.

2)      Βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών στην επαρχία, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ

3)      Στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει και τους μόνιμους. Τα ονομαζόμενα σχέδια «μετατάξεων», «κινητικότητας», «εφεδρείας», καταλήγουν τελικά σε απολύσεις ή αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές και εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, εργασία πέντε ή δύο μηνών  κυριαρχούν.

4)      Τίθεται σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών,  καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια).

5)      Συγκεντρωτισμός και απουσία κάθε  έννοιας λαϊκής συμμετοχής –γραφειοκρατικός μηχανισμός με απόλυτο έλεγχο όχι για την νομιμότητα αλλά κυρίως για τη σκοπιμότητα των αποφάσεων του από την κεντρική διοίκηση

Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.

Στην απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και στον διαφαινόμενο  εκφυλισμό της μεγάλο μερίδιο ευθύνης, έχουν και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζουν αλλά και στηρίζονται από τα κόμματα της Μνημονιακής κυβέρνησης  των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου καθώς στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ δεν αντιστάθηκαν στις πολιτικές αυτές.

 

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Δήμο

 

Στο Δήμο μας αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό.

 

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Καλλίρης που εκλέχτηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ όσο και ο κ. Καζάκος που εκλέχτηκε με την υποστήριξη της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της αποσύνθεσης της  Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν κάνει το οτιδήποτε για να αποκρούσουν τα μνημονιακά μέτρα που  συνθλίβουν την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους αλλά και τις απλές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Δέσμιοι των κομματικών εξαρτήσεων τους, αντιμετωπίζουν με αμηχανία και απραξία την πραγματικότητα αδυνατώντας να αφουγκραστούν τα προβλήματα, την αγωνία και τις ανάγκες της κοινωνίας

Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα μιζέρια και αναποτελεσματικότητα στην όλη λειτουργία του Δήμου

Η Δημοτική αρχή είναι «αόρατη» και απούσα από παντού…

Τα δύο τελευταία χρόνια οι περισσότερες δομές παιδικοί σταθμοί κλπ λειτουργούν με εργαζόμενες/ους  με δίμηνες συμβάσεις.

Ενώ οι ανάγκες και τα παιδιά που πάνε στους παιδικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί  το προσωπικό παραμένει το ίδιο!

Η πόλη δεν είναι καθαρή!

Οι συντηρήσεις των υποδομών υποτυπώδεις πχ Πάρκο ΓΟΥΔΗ, Γ. Παπανδρέου κλπ

Νέα έργα που να καλύψουν ανάγκες ανύπαρκτα

Οι πολιτιστικές, αθλητικές δράσεις και παρεμβάσεις, μέρα με την μέρα μειώνονται ή «αυτοχρηματοδοτούνται» από τους ίδιους τους δημότες, δύο χρόνια και μόλις τώρα- τυχαίο- εγκρίθηκαν συμβάσεις για τους εκπαιδευτές.

Μη Κυβερνητικές οργανώσεις καλούνται να διαχειριστούν κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας 1.5 εκ ευρώ, χωρίς την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα το κοινωνικό παντοπωλείο φυτοζωεί και τα προβλήματα σίτισης στα σχολεία αντιμετωπίζονται από πρωτοβουλίες συλλόγων γονέων και δασκάλων.

Δίπλα στους χιλιάδες ανέργους της πόλης μας και τα κλειστά μαγαζιά προστέθηκαν στις απολύσεις  οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία αφήνοντας χωρίς φύλαξη και φροντίδα κρίσιμους τομείς –χωρίς την αντίσταση των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Ακολουθούν σύμφωνα με όσα ακούγονται και άλλες απολύσεις από τους ΟΤΑ από τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

 

 

Σε 6 μήνες έχουμε Δημοτικές εκλογές.

 

Εκλογές κρίσιμες για τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και την πόλη μας.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προωθεί νέο εκλογικό σύστημα με ξεχωριστές λίστες δημάρχων και δημοτικών συμβούλων σε μια προσπάθεια εξαφάνισης του ρόλου των παρατάξεων, αποπολιτικοποίησης των εκλογών και διατήρησης μιας πλειοψηφίας στην ΚΕΔΕ που θα παίζει το ρόλο που παίζει μέχρι σήμερα: Απομονωμένη από τα προβλήματα του λαού και των Δήμων, αμέτοχη στους αγώνες, μακριά από τις εξελίξεις και την καθημερινότητα και εν τέλει υποταγή της Αυτοδιοίκησης σε ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής.

 

 

Τι δήμο χρειαζόμαστε;

 

Ποια αυτοδιοίκηση ονειρευόμαστε και επιδιώκουμε;

 

 • Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη λαϊκή συμμετοχή, τη λογοδοσία και τον άμεσο έλεγχο από τους δημότες.
 • Η Αυτοδιοίκηση του σήμερα μαζί με τους πολίτες πρέπει να  αγωνιστεί για την απόρριψη των Μνημονίων και του ‘Καλλικράτη’ για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και υποδομών,  για την υπεράσπιση πάνω απ΄ όλα της δημοκρατίας και την απόκρουση των φαινομένων του φασισμού  και του ρατσισμού.
 • Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να σταθεί δίπλα στους πολίτες και να τους στηρίξει στα καθημερινά προβλήματα τους  και στις διεκδικήσεις και στους αγώνες τους.
 • Να αποτελέσει παράγοντα οργάνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, για αντιμετώπιση των σκληρών προβλημάτων της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ειδικότερα των ανέργων, των αστέγων, των κοινωνικά αποκλεισμένων
 • Να γίνει μοχλός τοπικής ανάπτυξης, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
 • Να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το πυλώνα της αποκέντρωσης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
 • Ζωγράφου πόλη πανεπιστημιούπολη «για μια πόλη των που να αξιοποιεί επιστημονικό διδακτικό προσωπικό της και τη ζωντάνια και τη γνώση των φοιτητών της.»
 • Υπεράσπιση και ανάπτυξη σε χώρους πρασίνου και πολιτισμού όλων  των ελεύθερων χώρων, του ανθρώπινου προσώπου της πόλης μας, πάρκο Γουδή, πάρκο Ιλισίων
 • Απόκρουση κάθε προσπάθειας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου, της Δημόσιας Περιουσίας δημόσιων μονάδων Παιδείας και Υγείας στο Δήμο.
 • Ανάπτυξη και προβολή πρωτοβουλιών πολιτιστικής δημιουργίας.
 • Φροντίδα για την τοπική αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα-συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της
 • Οργάνωση της συμμετοχής της κοινωνίας και των οργανώσεων της.
 • Διακυβέρνηση –λογοδοσία- τοπικά δημοψηφίσματα – συμμετοχικές δομές –τοπικές συνελεύσεις –ετήσιος δημόσιος απολογισμός

 

Αυτή την αυτοδιοίκηση θέλουμε για αυτή θα αγωνιστούμε

 

Θέλουμε να ξανακερδίσουμε την αυτοδιοίκηση!!!

 

 

 

 

 

 

Πρόταση συνεργασίας –πλαίσιο για την συγκρότηση μετώπου

 

Για την αντιμετώπιση της επόμενης δύσκολης περιόδου για τους Δημότες μας, αλλά και για τον ίδιο το θεσμό, δεν αρκεί απλά η νίκη της παράταξης μας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Χρειάζεται η οικοδόμηση ενός ευρύτερου μετώπου πάλης, χρειάζεται να οργανωθεί η αντίσταση του λαού μας.

 

Γι΄ αυτό θα απευθυνθούμε και στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο μας  και να προτείνουμε την συγκρότηση επιτροπών για την ανίχνευση αυτών όλων που μας ενώνουν και την προοπτική συνεργασίας των αντιμνημονιακών/αντικαλλικρατικών δυνάμεων στις προσεχείς εκλογές, αλλά και για μετά από αυτές.

 

Ταυτόχρονα για τη παράταξη μας προκύπτουν δύο αναγκαιότητες:

 

 • Αναγκαιότητα επικαιροποίησης προγράμματος με συμμετοχή κοινωνίας –συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς –δημιουργία forum προτάσεων

 

 • Αναγκαιότητα κινητοποίησης και  έκφρασης της κοινωνίας και των εκπροσώπων της στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ώστε αυτό να εκφράσει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας

 

 

Αγαπητοί  συναγωνιστές

 

Προσπάθησα να σας περιγράψω το που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε 6 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα ακολουθήσει,  τόσο σήμερα που ξεκινάμε την προετοιμασία για τις εκλογές, όσο και στις ομάδες εργασίας που θα συγκροτήσουμε  -ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ιδεολογικά ο καθένα μας -θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις ανάγκες και τις προτάσεις της κοινωνίας

Γιατί η παράταξη  αυτή μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει, αν πραγματικά ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών, στα αιτήματα και στις ανάγκες τους .

Η Πορεία μας ως αντιπολίτευσης μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο και το γεγονός ότι το 2010 σε κλίμα πόλωσης φτάσαμε στο 20% δείχνει οτι είμαστε κοντά στους δημότες και μπροστά στους αγώνες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλη μας.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν τώρα για την ανατροπή στο Δήμο μας

Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με απόφαση για έργα

Κοντά στους πολίτες που βλέπουν την ζωή τους να χειροτερεύει και αναζητούν στη Τοπική αυτοδιοίκηση λύσεις και να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει στα καθημερινά προβλήματα τους  στις διεκδικήσεις και στους αγώνες τους.

Και να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες –μέσα από αυτή την πικρή εμπειρία των τελευταίων μνημονιακών χρόνων –  έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους και μπορούν να κάνουν πιο ώριμα τις σωστές επιλογές την ώρα της κάλπης .

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s