Ρ. Νενεδάκη: Ναι σε παναριστερή πρόταση, αλλά με σαφές περιεχόμενο

Posted: Δεκέμβριος 6, 2013 in Uncategorized

Αντιγράφουμε απόσπασμα συνέντευξή της στη ζο2.γρ

rania1

-Θα συζητούσατε και υπό ποιούς όρους μια παναριστερή πρόταση για το δήμο Ζωγράφου;

Η έννοια  της «παναριστεράς» , κ.Πολύζο , είναι από τις πιο ταλαιπωρημένες πολιτικά τα τελευταία χρόνια. «Αριστερά», όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δηλώνει και η ΔΗΜΑΡ, που συμμετέχοντας στην ( τότε ) τρικομματική κυβέρνηση , συνεργάστηκε και στήριξε αποφασιστικά  τις πιο αντιδραστικές και αντιλαϊκές επιλογές του αστικού μπλόκ εξουσίας. Εμείς θέλουμε ο όρος να προσδιορίζεται από το περιεχόμενό του και ΜΟΝΟ. Όχι από το  ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ. Από το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΄Ενα  «παναριστερό» κατέβασμα λοιπόν, χωρίς σαφές πολιτικό περιεχόμενο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους .
Τί είναι λοιπόν η αριστερά στις μέρες μας; Είναι η δύναμη που προέρχεται από τον λαό και την εργατική τάξη και σ’ αυτούς δίνει αναφορά. Που μιλάει για τον χαρακτήρα των σημερινών δήμων σαν τοπικού κράτους. Που έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον Καλλικράτη, τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Που καταφέρνει να  εναντιώνεται στις κυβερνήσεις που επιβάλλουν τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Που έρχεται σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και τους διεθνείς τοκογλύφους. Που αγωνίζεται για την διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας  σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Και που διαλέγει, όπως και παραπάνω εξηγήσαμε, στρατόπεδο. Και δε ζητάει απλά τη συμπάθεια, την αναγνώριση και την ψήφο τους. Ζητάει κυρίως τη συστράτευσή τους, γιατί μόνο με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος αντιμετωπίζεται η σημερινή βαρβαρότητα του κράτους απέναντι στον πολίτη. Την βαρβαρότητα αυτή, η δική μας αριστερά,  είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με κάθε μέσον. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ .

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η ΜΗΤΣΟΣ Σ. λέει:

  Εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ, την οποία παρουσίασε ο Άγγελος Χάγιος: Δεν συγκροτούμε κοινά ψηφοδέλτια με ΣΥΡΙΖΑ (ή με τμήμα του) και ΚΚΕ, ούτε σε επίπεδο περιφέρειας ούτε σε επίπεδο δήμων
  .
  Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

  Αντιμετωπίζουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σαν μια συμβολή στη συνολικότερη πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Κρίκοι σε αυτή τη διαδικασία είναι η συγκρότηση μαχόμενου λαϊκού κινήματος στην πόλη (κόντρα σε λογικές διαχείρισης) με τα δικά του όργανα, ανταγωνιστικά προς το τοπικό κράτος και η ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού ρεύματος, με δημιουργία αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης. Η συμμετοχή μας στις τοπικές εκλογές και η επιδίωξη για εκλογή στα συμβούλια αποτελεί πλευρά που ενισχύει την παραπάνω λογική. Σαν άλλο ένα μέσο συμβολής στη λαϊκή οργάνωση μέσα από την αποκάλυψη των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και πολιτικών, σαν βήμα στις λαϊκές συλλογικότητες διεκδίκησης.
  Αυτό επιβάλλει την ανάγκη αυτοτελούς παρέμβασης του αντικαπιταλιστικού ανατρεπτικού ρεύματος και ενίσχυσής του. Από τη σκοπιά αυτή διαμορφώνουμε σχέδιο παρέμβασης με ορίζοντα τις εκλογές, με το οποίο επιδιώκουμε: α) βάθεμα στην ανάλυση και τις επεξεργασίες μας και συγκρότηση ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (κάτι που θα βοηθήσει και το κίνημα), β) αυτοτελή, αναβαθμισμένη συγκρότηση, εμφάνιση και καταγραφή στις εκλογές ενός μαζικού ρεύματος ανατροπής με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Συμμετέχουμε με αντικαπιταλιστικές αριστερές αγωνιστικές κινήσεις. Αναζωογονώντας, ανασυγκροτώντας τις παλιές και δημιουργώντας νέες εκεί που δεν υπάρχουν γ) ενοποίησή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτωπο της πόλης, ηγεμονία της αντικαπιταλιστικής λογικής δ) να συμμετέχουν στις κινήσεις: όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ανεξάρτητο δυναμικό της με ουσιαστικό τρόπο, το δυναμικό της μετωπικής συμπόρευσης και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, δυνάμεις που έχουν διαφοροποιηθεί έμπρακτα από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοπόρος κόσμος των αγώνων καθώς και πολιτικοποιημένες δυνάμεις του αυτόνομου χώρου, με σεβασμό στο κίνημα και τη δημοκρατία του. έμπρακτα βήματα στη μετωπική συμπόρευση ε) μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 2010. Συμμετοχή σε όλες τις περιφέρειες.
  Δεν συγκροτούμε κοινά ψηφοδέλτια με ΣΥΡΙΖΑ (ή με τμήμα του) και ΚΚΕ, ούτε σε επίπεδο περιφέρειας ούτε σε επίπεδο δήμων.

  • Ο/Η Χρίστος Τ. λέει:

   Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει αγαπητέ Μήτσο. Τι μας κοτσάρεις την απόφαση του συνεδρίου του ΝΑΡ; Δεσμεύεται το Κίνημα στην Πόλη με την πολυσυλλεκτική σύνθεσή του από αυτή; Είναι παράταξη του ΝΑΡ που δεν αποτελεί καν την πλειοψηφία του; Είναι μήπως «παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» όπως παντού διαδίδουν κάποιοι καλοθελητές όταν συυμμετέχουν σε αυτό και αγωνιστές σύντροφοι από το ΣΥΡΙΖΑ; Κοινώς το Κίνημα στην Πόλη είναι ήδη «εκτός γραμμής» με αυτό που με στόμφο μας πέταξες ως απόσπασμα και απλά πετάς την μπάλα ως συνήθως στην κερκίδα.

   Και το Κίνημα στην Πόλη έχει την αυτονομία του όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν τα τοπικά και τα συνδικαλιστικά σχήματα σε κοινωνικούς χώρους και δήμους. Εσύ δεν είσαι με την σχετική «αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων»; Απάντα λοιπόν σε αυτά που το Κίνημα στην Πόλη έχει πει για τον εαυτό του, στο πολιτικό κάλεσμα για ενωτική και ριζοσπαστική συμπόρευσης των δυνάμεων της αριστεράς στην πόλη μας που ομόφωνα στήριξε στη συνέλευσή του. Απάντα αν μπορείς και θες στους προγραμματικούς άξονες που θέτει στο δημόσιο διάλογο ως αναγκαία στοιχεία για να συμπορευτούμε όντας ταυτόχρονα ριζοσπαστικοί πολιτικά και επικίνδυνοι για ντόπια εργολαβικά συμφέροντα,

   Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όμως με το να απαντά συγκεκριμένα και να σπάει αυγά με νόπιους παράγοντες και εργολάβους προτιμά τις γενικολογίες. Άσε λοιπόν το κοσκίνισμα θέσεων άλλου πολιτικού κόμματος και φρόντισε να σκαρώσετε εκεί καμια σοβαρή συγκεκριμένη απάντηση σε όσα ανοιχτά, έντιμα και δημόσια το Κίνημα στην Πόλη έχει καλέσει εξαρχής.

   • Ο/Η Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου λέει:

    Ανακοίνωση του συντονιστικού του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου

    Ως Κίνημα στην Πόλη καταθέσαμε εδώ και εβδομάδες μία πρόταση για την ενωτική και ριζοσπαστική συμπόρευση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς της πόλης μας.

    Το κάναμε αυτό επειδή στη γειτονιά μας υπάρχει σημαντική κινηματική κινητικότητα από το 2006, υπάρχει αριστερό ριζοσπαστικό κινηματικό δυναμικό που συμφωνεί εν πολλοίς και σε πιο αναβαθμισμένο πολιτικό πλαίσιο σε κεντρικά και τοπικά (Βίλα, δημόσιοι χώροι κλπ.) αιτήματα. Αποτελούσε και αποτελεί ζητούμενο να εκφραστεί αυτό το δυναμικό μαζικά και ριζοσπαστικά.

    Η πρώτη προσπάθεια να εκφραστεί αυτό το δυναμικό κόντρα σε λογικές συνδιαχείρισης και παραγοντισμού που επικρατούσαν στην τοπική αριστερά και οδήγησαν στη δημιουργία του ΜΑΖΙ για την Πόλη μας ήταν η δημιουργία του Κινήματος στην Πόλη. Το Κίνημα στην Πόλη δεν τα έκανε όλα τέλεια, έκανε και λάθη, έχασε την εμπιστοσύνη μέρους αυτού του δυναμικού στην πορεία, βρήκε άλλους, αλλά παραμένει μία έντιμη, κινηματική, ριζοσπαστική φωνή στη γειτονιά. Με σοβαρές μάχες απέναντι σε συμφέροντα και όχι απλά μεγαλοστομίες (κόντρα με Καζάκο για διαφθορά, για Βίλα, για γκαράζ κλπ.).

    Αυτό το ρήγμα του 2006 παραμένει ενεργό. Γιατί και σήμερα υπάρχει η επιδίωξη δημιουργίας μίας πλατιάς δημοτικής παράταξης (ή απλά συντήρησης-διεύρυνσης του υπάρχοντος ΜΑΖΙ) με αναφορά στην αριστερά σε διαχειριστική κατεύθυνση για «να πάρει το δήμο» γενικά και αφηρημένα χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει καλλικρατικό πλαίσιο και δεσμεύσεις, χωρίς να προτείνει την αναγκαία συγκρουσιακή αγωνιστική κατεύθυνση για μία πιθανή αριστερή δημοτική αρχή σήμερα στον καιρό του Καλλικράτη και του Μνημονίου, χωρίς να οριοθετεί τις αναγκαίες συγκρούσεις με τοπικά εργολαβικά συμφέροντα (θέση για Βίλα, δημόσιους χώρους κλπ.). Εμάς στο Κίνημα στην Πόλη δεν μας ενδιαφέρει τέτοιου τύπου «ενότητα» χωρίς περιεχόμενο ή ακόμα χειρότερα με διαχειριστικό περιεχόμενο και φυσιογνωμία (ρητά ή υπόρρητα).Και αυτό το είπαμε ανοιχτά, δημόσια και έντιμα εξαρχής χωρίς προσχήματα. Δεν ενδιαφερόμαστε να συμπορευτούμε με το ΜΑΖΙ, τη διαχειριστική φυσιογνωμία και πρακτική του.

    Ως Κίνημα στην Πόλη κάναμε μία πρόταση ενότητας σε ριζοσπαστική κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να εκφραστεί ενωτικά όλο το ρεύμα που επιμένει κινηματικά και ριζοσπαστικά στο δρόμο, στα τοπικά κινήματα, που συμφωνεί στα αναγκαία τοπικά αιτήματα ρήξης με εργολαβικά και άλλα συμφέροντα (βλ. υπόγεια γκαράζ στις πλατείες, επιδίωξη οικοδόμησης εμπορικού κέντρου στη Βίλα), στα βασικά κεντρικά πολιτικά αιτήματα εναντίωσης σε χρέος, μνημόνια, Καλλικράτη και στην ανάγκη ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ευρωμονόδρομου των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν. Αυτή η ενότητα μας ενδιαφέρει και πιστεύουμε ότι τέτοιο δυναμικό υπάρχει και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ και πολύ περισσότερο στο ανένταχτο δυναμικό τοπικά. Και παλεύουμε για την κοινή δράση του στο κίνημα πρώτα από όλα, αλλά πάντα προσπαθούμε και για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές πολιτικές συγκλίσεις. Όχι «ενότητα για την ενότητα» λοιπόν, ενότητα για την ανάγκη απόκρουσης και ανατροπής της επίθεσης με ό,τι αυτό χρειάζεται κινηματικά και προγραμματικά.

    Δεν διεκδικούμε την «πρωτιά» της πρότασής μας, ακόμα και αν η πρόταση του Κινήματος στην Πόλη ήταν η πρώτη που κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο. Με ενδιαφέρον είδαμε και άλλες προτάσεις να κατατίθενται. Αυτό που διεκδικούμε όμως εξαρχής είναι να ανοίξει δημόσια ο πολιτικός προγραμματικός διάλογος και για αυτό εξαρχής προτείναμε βασικούς προγραμματικούς άξονες για μία ενωτική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική συμπόρευση. Σε αυτή την έκκληση για διάλογο ουσίας και όχι μόνο ενωτικών προθέσεων το τοπικό ΚΚΕ δυστυχώς δεν μας απάντησε ποτέ, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μας έδειξε καλές προθέσεις και διάθεση συζήτησης, αλλά δεν μας απάντησε συγκεκριμένα και επί της ουσίας των σημείων και της λογικής που βάλαμε, η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας είπε ότι συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση της πρότασης.

    Πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν έχει εξαντληθεί και ακόμα περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα στην Πόλη θα συνεχίσει να προσπαθεί σε αυτή την κατεύθυνση είτε επιτευχθεί ενωτική συμπόρευση είτε όχι, θα συνεχίσει να παλεύει για την κινηματική ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για μία άλλη αριστερή ριζοσπαστική πολιτική προοπτική τοπικά και συνολικά, για ένα άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρωμονοδρόμους λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από όσους πιστεύουν ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός και έχει ουσιαστικό νόημα. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σε μία τόσο κρίσιμη εποχή για τους εργαζομένους, το λαό μας και την κοινωνία συνολικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s