Κακές εξελίξεις για μ.π. Γουδί.

Posted: Ιανουαρίου 20, 2014 in Μας ήρθε
Ετικέτες:

Στα σχόλια ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες. Εδώ να σημειώσουμε την απουσία της δημοτικής μας αρχής από τις διεκδικήσεις για το πάρκο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Σεβαστοπούλου 30 Αθήνα 11524, τηλ. 6944914529, 6972408401

Αθήνα 20-1-2014
Δελτίο Τύπου

Καθημερινά βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Παράλληλα όμως με τη φτωχοποίηση, τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων, την ανεργία και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουμε και μια άγρια επίθεση στα κοινωνικά αγαθά, με απροσμέτρητες συνέπειες για την ποιότητα της ζωής μας. Μια τέτοια επίθεση αντιμετωπίζουμε και για τον ελεύθερο χώρο που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ).

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ) δεν προχώρησε στην έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) για το ΜΠΓ (εναρμονίζοντάς το με την απόφαση 1970/12 του Σ.τΕ), κάτι που θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την ενδυνάμωση και οριστικοποίηση της θεσμοθέτησης του Πάρκου. Αντίθετα με αποφάσεις της, ενέκρινε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 187/Δ/11 Με τις αποφάσεις αυτές προβλέπεται να κατασκευαστούν στον περιβάλλοντα χώρο: θερινός κινηματογράφος, υπαίθριο θέατρο 1000 θέσεων και εστιατόριο. Επιπλέον η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την εγκατάσταση δύο (2) λυόμενων οικίσκων στο Πάρκο Γουδή. Και τούτο όμως δεν είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/11, γιατί αποτελεί επέκταση υφιστάμενων χρήσεων και προϋποθέτει την έγκριση του ΣΓΔ.
Μεγαλύτερο κίνδυνο για το Πάρκο αποτελούν οι σχεδιασμοί της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Με την απόφαση- πρόσκλησή της 8574/25-9-2013 υπέβαλε προσφορά για εκπόνηση μελέτης για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το ΜΠΓ ακυρώνοντας διατάξεις του Π.Δ.187/Δ/11. Συγκεκριμένα στόχος τής μελέτης αυτής θα είναι: η αιτιολογική τεκμηρίωση της δυνατότητας παραμονής της εγκατάστασης του Badminton σε μόνιμη βάση (ή άλλως την άρση της προσωρινότητας). Βλέπουμε εδώ πόσο παίρνουν υπόψη τους οι δημόσιοι φορείς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1970/12 η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 20 του Ν.3342/2005 που επέτρεπε τη μετατροπή του Badminton από λυόμενη σε μόνιμη κατασκευή.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες της Επιτροπής μας, αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα του ΜΠΓ στο Δήμο Αθηναίων. Για αυτό το λόγο συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε προτάσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί και πρέπει να πάρει ο Δήμος Αθηναίων.Η Επιτροπή μας θα επιδιώξει να γίνουν  αποδεχτές οι προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε καταθέσει και αποβλέπουν στη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ χωρίς εμπορευματοποίηση.

Η Επιτροπή Αγώνα πήρε, ακόμη, την απόφαση να διοργανώσει ημερίδα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 από 6μ.μ-9.30μ.μ στο πολυδύναμο κέντρο της 7ης κοινότητας, Πανόρμου 59. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η συναπόφαση απαραίτητων ενεργειών αναγκαίων για την προάσπιση του ΜΠΓ.
Η Γραμματεία της Επιτροπής

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η zografoubloging λέει:

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
  Σεβαστοπούλου 30 Αθήνα 11524, τηλ. 6944914529, 69724098401

  Αθήνα 22-12-2013

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
  ΠΡΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  Κα Πρόεδρε,
  Με απόφαση του Οργανισμού σας ( Πράξεις: 4/17-6-2013 και 7/21-10-2013) εγκρίνατε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/11.
  Συγκεκριμένα:
  1. Η παραπάνω διαμόρφωση αποτελεί νέα χρήση και επέκταση υφιστάμενης και έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 7(α) του άρθρου 4 του Π.Δ 187/Δ/11, διότι τούτο προϋποθέτει έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί.
  2. Κάτι ανάλογο και οι χρήσεις που προβλέπονται με τις παραπάνω πράξεις, όπως δημιουργία χώρου στάθμευσης άρα και διέλευση αυτοκινήτων έρχονται σε αντίθεση με το Π.Δ 187/Δ/11 διότι προϋποθέτουν και πάλι την έγκριση του ΣΓΔ ( παράγραφος 5(α) άρθρο 7). Σημειώνουμε δε ότι το άρθρο 4 παρ. 6(δ) που επικαλείστε, αναφέρεται στο χώρο του κτιρίου που επιτρέπεται η συνάθροιση του κοινού και όχι στον περιβάλλοντα χώρο.
  Είναι ξεκάθαρο ότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις σας, ευνοούνται οικονομικές δραστηριότητες που προκαλούν εξωτερικές επιβαρύνσεις και διάσταση μεταξύ ιδιωτικού και κοινωνικού οφέλους. Υπενθυμίζουμε για αυτό όσα αναφέρονται στο ΣΓΔ σελ.6 « Η χωροθέτηση του θεάτρου Badminton κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες μεταολυμπιακές χρήσεις έφεραν το ΙΧ στην καρδιά του Πάρκου και προκάλεσαν νέα διχοτόμηση της έκτασης, πέραν αυτής που προκαλεί η Κατεχάκη» αλλά και στη σελίδα 8 οι διαπιστώσεις του ΣΓΔ ,που παραθέτουμε επιτείνουν τους ισχυρισμούς μας: «Για την εξυπηρέτηση των προσβάσεων και των αναγκών στάθμευσης του νέου θεάτρου χρησιμοποιήθηκε το υφιστάμενο άτυπο δίκτυο στρατιωτικών δρόμων, το οποίο αναβαθμίστηκε, γεγονός που οδήγησε σε πρωτοφανή και αυθαίρετο κατακερματισμό της πάλαι ποτέ ενιαίας έκτασης…» Ο ΟΡΣΑ, ως αρμόδιος φορέας παρακολούθησης και προστασίας των ζωνών Δ Γουδή και Δ Ιλισίων (άρθρο 4 παρ.3) όφειλε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ.2(1)και παρ. 7(δ), που ρητά απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου σε μη εγκεκριμένες από το Πολεοδομικό Σχέδιο οδούς με παράλληλη κατάργηση των οδών ή μετατροπή τους σε πεζόδρομους/ ποδηλατόδρομους. Αντί αυτών των ενεργειών, που θα προστάτευαν και θα διευκόλυναν το σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ο Οργανισμός σας επιτρέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας “ Αthens Badminton cultural Development A.E.”που θα αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του κεντρικότερου σημείου του πυρήνα του Πάρκου καθώςκαι τη βασικότερη πολεοδομική λειτουργία του, δηλαδή του πρασίνου.
  3. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι και με απόφασή σας που ελήφθη την Πέμπτη 26-4-2012 εγκρίνατε την εγκατάσταση δύο (2) λυόμενων οικίσκων στο Άλσος Ελληνικού Στρατού (Εθνική Γλυπτοθήκη) για τις ανάγκες της Εθνικής Πινακοθήκης.Και τούτο δεν είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/11, διότι προϋποθέτει έγκριση του ΣΓΔ.
  Πρέπει ακόμη να ελεγχθεί η τοποθέτηση νέας περίφραξης σε χώρο που δραστηριοποιείται το εστιατόριο που βρίσκεται πίσω από την Γλυπτοθήκη στο Πάρκο του Ελληνικού Στρατού. Το άρθρο 4 παρ. 7(ζ) επιτάσσει την απομάκρυνση όσων περιφράξεων δεν σχετίζονται με την ασφάλεια στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων
  Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να ανακληθούν οι αποφάσεις σας: (αρ. Πράξης :4 Συνεδρίαση: 9η/17-6-2013, Πράξη:7 Συνεδρίαση:15η/21-10-2013), γιατί όπως αναφέραμε, αντικρούουν στις διατάξεις του Π.Δ.187/Δ/11 και αν εφαρμοστούν θα εντείνουν τον κατακερματισμό και τη διχοτόμηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την πραγματοποίησή του, κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής και θα οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Αθήνας, όπως υποστηρίζεται και στην απόφαση του ΣτΕ 1970/2012 (σελ. 33).

  Η Γραμματεία της Επιτροπής

  Βαφείδη Νανά
  Βοζικάκης Γιώργος
  Δρεττάκη Μαρία
  Ζωίδης Μιχάλης
  Νταουντάκης Φώτης

 2. Ο/Η zografoubloging λέει:

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

  1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) 1970/12 για την κατεδάφιση του Badminton. Η πολεοδομία του Δήμου να προχωρήσει σε αυτοψία του αυθαιρέτου και σφράγισή του.
  2. Άμεσο κλείσιμο των παράνομων δρόμων (άτυπων) όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/11 και επαναφορά της κατάστασης σχετικά με την κίνηση των τροχοφόρων όπως ήταν πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
  3.Απομάκρυνση της ΕΠΟ από το χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
  4.Οριστικοποίηση και ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το ΜΠΓ. Έγκριση του ΣΓΔ, λαμβάνοντας τις θέσεις της Επιτροπής μας όπως κατετέθησαν κατά τη διαβούλευση για το ΣΓΔ με έγγραφό μας στις 9-2-2012 και έκδοση της προβλεπόμενης Υ.Α. Να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη και να θεσμοθετηθεί, με προεδρικό διάταγμα, ως επέκταση- αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης. Αν δεν προχωρήσουν τα παραπάνω βήματα για τη θεσμοθέτηση του ΜΠΓ, ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε πολεοδομική μελέτη και σε επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην έκταση που προβλέπει ο 732/77.
  5.Ανάκληση των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας 4/17-6-2011και 7/21-10-2013 με τις οποίες εγκρίνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton.
  6. Να αποτραπεί η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ( Π.Δ.187/Δ/11) που επιχειρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για να δοθεί η δυνατότητα μετατροπή της εγκατάστασης του Badminton σε μόνιμη βάση, ( βλέπ. έγγραφο ΕΤΑΔ α.π.8574/25-9-2013 ).
  7.Άμεση παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου ο οποίος περιβάλλει το κτίριο της Σχολής Χωροφυλακής και ενσωμάτωσή του στο Πάρκο, αξιοποίηση γηπέδων από ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής.
  8. Άμεση παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του δυτικού τμήματος του ανενεργού στρατοπέδου Βαρύτη και ενσωμάτωσή του στο Πάρκο.
  9.Άμεση αξιοποίηση του Φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και του αναξιοποίητου χώρου που βρίσκεται πίσω από αυτό, ώστε να γίνει χώρος επισκέψιμος.
  10. Σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Σωτηρία, το γήπεδο που βρίσκεται εκεί να δοθεί στο Δήμο, για να το χρησιμοποιούν και τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής, καθώς και ο αδόμητος χώρος που το περιβάλλει και να λειτουργήσει ως ανοιχτό δημοτικό άλσος.
  11. Ο χώρος του εργοταξίου να μη λειτουργήσει ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων αλλά ως χώρος κομποστοποίησης.
  12. Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας διαχείρισης του Πάρκου που θα αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας και λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
  13. Λύση του ιδιοκτησιακού με άμεση παραχώρηση των εκτάσεων που προβλέπει ο 732/77 στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.
  14. Είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση υπόγειου ή υπέργειου χώρου στάθμευσης στο κέντρο του πυρήνα του Πάρκου.
  Η Γραμματεία της Επιτροπής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s