Στέκι Συλλογής Τηγανελαίων ο Συνεταιρισμός Ζωγράφου

Posted: Φεβρουαρίου 6, 2014 in Από αλλού
Ετικέτες: ,
ucoΤηγανίσαμε λοιπόν τις πατατούλες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι; Ας δούμε τι επιλογές έχουμε… Να το ρίξουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και τελικά καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντάς τον. Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια. Αν το ανακατεύαμε με ζωοτροφή και ταΐζαμε τα ζώα μας; Ακατάλληλη επιλογή καθώς στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες και άλλα αποτυχημένα διατροφικά πειράματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας. Πώς σας φαίνεται η ιδέα να φτιάχναμε με αυτό χειροποίητο σαπούνι; Επικίνδυνη επιλογή καθώς η επιλογή χρησιμοποιημένου λαδιού στην κατασκευή σαπουνιών μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες. Και γιατί να μην το ρίξουμε στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω το λάδι που περνάει στον υδροφόρου ορίζοντα επιστρέφει πίσω σε εμάς, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας.

 

Αν λοιπόν ένα λίτρο λάδι από το κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, φανταστείτε τι κακό προκαλούν όλα τα τηγανόλαδα από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ που τηγανίζουν κατά κόρον! Κι όμως, το γνωρίζατε;… Ακόμα και το τηγανόλαδο ανακυκλώνεται!

 

Αν και οι συνέπειες της ρίψης τηγανόλαδου σε θάλασσες, χωματερές ή στα σκουπίδια ήταν γνωστές στην πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις το 2005 θεσπίστηκε σχετικός νόμος και μόλις το 2006 εμφανίστηκαν δειλά δειλά οι πρώτες εταιρείες ανακύκλωσης τηγανόλαδου. Οι δύο τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν αναλάβει την συλλογή λαδιού και στην συνέχεια τα διαθέτουν σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ δηλαδή ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγονται στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΝ.ΖΩ. συμμετέχει στη διαδικασία ανακύκλωσης αυτού του είδους ως Στέκι Συλλογής Τηγανελαίων  (το ένα από τα δύο που υπάρχουν στου Ζωγράφου) σε συνεργασία με την εταιρεία ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ http://www.selas.com.gr καλώντας όλους τους συνεταιριστές και τους κατοίκους του Ζωγράφου να συμβάλλουν γεμίζοντας τον ειδικό κάδο που βρίσκεται στο χώρο μας. Σε αυτή τη φάση η ΣΕΛΑΣ δεν αποζημιώνει το συνεταιρισμό, αλλά αν οι ποσότητες που θα μαζέψουμε είναι υπολογίσιμες μπορεί να είναι μία μορφή εσόδου στο μέλλον.

Τι κάνω στην πράξη;

Γεμίζουμε ένα πλαστικό μπουκάλι (500ml. 1lt ή 1 ½ lt) με το χρησιμοποιημένο λάδι. Στη συνέχεια με ένα κομμάτι πλαστικό από αυτά με τα οποία τυλίγουμε τα τρόφιμα κλείνουμε και σφραγίζουμε το καπάκι για να μην χυθεί καθόλου το περιεχόμενο και το φέρνουμε στο συνεταιρισμό. Εκεί το αποθηκεύουμε στο ειδικό σφραγισμένο κίτρινο κάδο που έχουμε ειδικά για αυτό το σκοπό. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι άνθρωποι της ΣΕΛΑΣ περνούν και συλλέγουν τα μπουκάλια που είναι στον κάδο και τα μεταφέρουν στη μονάδα τους στο Μενίδι για ανακύκλωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s