Σχετικά με τη διαμάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Posted: Φεβρουαρίου 14, 2014 in Δημοτικές εκλογές, Δικά μας
Ετικέτες:

Η διαμάχη που είχαμε περιγράψει στο ΣΥΡΙΖΑ έληξε με νικήτρια την Τίνα Καφατσάκη και το ΜΑΖΙ, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.

Υπερίσχυσε  η πρόταση διεύρυνσης του ΜΑΖΙ με την Τίνα Καφατσάκη επικεφαλής στην οποία τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για πραγματοποίηση ευρύτερων συνεργασιών και τη συγκρότηση ψηφοδελτίου νίκης. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του ψηφοδελτίου θα συμφωνηθεί από κοινού με τους συνεργαζόμενους.

Μειοψήφησε η πρόταση για τη δημιουργία νέου ενωτικού, ριζοσπαστικού, αριστερού, δημοκρατικού σχήματος στηριζόμενο σε πλατύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς, αγωνιστές και αγωνίστριες των κινημάτων, θα ενεργοποιεί πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ένα συλλογικό εγχείρημα για την υπεράσπιση της πόλης και των ανθρώπων της. Ενώ παράλληλα θα αναζητήσει συμμαχίες με φερέγγυα πρόσωπα, που δε θα αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ θα ανοιχτεί στην κοινωνία για να φτιάξει με τις δικές της διαδικασίες συντονιστικό και πρόγραμμα με σαφή ριζοσπαστικά, αντικαλλικρατικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Εκφραστή της πρότασης θα ήταν ο Ζαχαρίας Τριγάζης, διαθεσιμότητα που θα προτεινόταν στο νέο αυτοδιοιηκητικό σχήμα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του και όχι πριν.

Βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας ήταν η αδιαμφισβήτητη αναγνωρισημότητα της επικεφαλής, η υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαζί και κυρίως ότι είναι ένα έτοιμο δοκιμασμένο σχήμα που μπορεί να «πάρει» το δήμο. Οπότε τι τα θέλετε αυτό είναι, μπορεί να έχει κάνει και λάθη (δε μάθαμε ποια είναι αυτά), ωστόσο μπορεί να διευρυνθεί και να ζωγραφίσει ροζ το δήμο Ζωγράφου το βράδυ της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά η μειοψηφία δεν επέλεξε να βγάλει δημόσια του λόγους της διαφωνίας της, οπότε λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε. Βασικά επιχειρήματα ότι το ΜΑΖΙ δεν μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου οπότε έπρεπε να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ βάση των αποφάσεων της ΚΕ για νέο σχήμα, η κριτική στο παρελθόν και το παρών των συμμαχιών του ΜΑΖΙ, στη λογική της κεντροαριστεράς και στη θεσμική – διαχειριστική λογική του σχήματος.

Επομένως δεν ήταν απλά μία διαφορά προσώπων βάση του ποιο είναι το ικανότερο να εφαρμόσει το ίδιο πολιτικό σχέδιο. Αλλά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων πάνω σε ποια αυτοδιοίκηση, με τι διοίκηση, με ποιες συμμαχίες, για ποια πόλη.

Διαφορά απολύτως αναμενόμενη αν πάρουμε υπ’ όψην μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ένα ιδεολογικά ούτε ένα ταξικά ομοιογενές κόμμα. Κάθε άλλο. Άθροισμα ομάδων, ατόμων, ρευμάτων πολλές φορές χωρίς κοινές εμπειρίες και αντιλήψεις. Στον δρόμο προς τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος, μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει η καταστροφή.

Από τη μία πλευρά βρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιού ΣΥΝ με όσους προσήλθαν από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ και αρκετούς ανέντακτους αριστερούς. Ενώ εξασφάλισε σε κεντρικό επίπεδο την στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Από την άλλη κάποια μέλη του ΣΥΝ από τις περισσότερες σχεδόν τάσεις του, η νεολαία, και η μεγάλη πλειοψηφία των ανέντακτων αριστερών που συμμετείχαν στα τοπικά κινήματα. Και φυσικά η αριστερή πλατφόρμα, με τις δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ.

Άποψή μας είναι πως όσο κατανοητός κι αν είναι ο ενθουσιασμός για την προοπτική αριστερού δήμαρχου Ζωγράφου για πρώτη φορά, αυτός ακυρώνεται με τις συνεργασίες προ και μετ’ εκλογικά. Γιατί αν στηρίζεσαι σε τέτοια άτομα κι αν προχωράς με αντιλήψεις που περιγράψαμε πιο πάνω, τότε στις συγκρούσεις που έπονται, θα είσαι λίγος.

Κι επειδή απ΄ ότι φάνηκε θέλουμε να μην μαθαίνουμε την ιστορία μας, τότε είμαστε καταδικασμένοι να την ξαναζήσουμε. Και η ιστορία λέει πως πουθενά σε όποιον δήμο της Αττικής ο ΣΥΝ πήρε δήμους σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε.

Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην προκειμένη περίπτωση δε θα έχουμε, παρά την όποια πίεση νοιώθει το ΜΑΖΙ από τον Πέττα, αλλά μια συγκόλληση δεξιών και ΔΗΜΑΡέων παραγόντων είναι δύσκολο να μην την παραβλέψεις.

Συμπέρασμα: Λίγο ο Βουδούρης, λιγότερο η Καφατσάκη, το καράβι έχει αρχίσει να μπατάρει. Μετά διαβάζεις τα εξώφυλλα των εφημερίδων για νέα φοροεπιδρομή και σε πιάνει απελπισία.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s