και λίγη θεωρία

Posted: Φεβρουαρίου 20, 2014 in Δικά μας

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στα 3 αριστερά ψηφοδέλτια θα διεκδικήσουν την ψήφο μας 150 περίπου συνδημότες μας. Και γι΄ αυτούς αλλά και για όσους ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις λειτουργίες της πόλης, την δράση στις γειτονιές και για όποιον ενδιαφέρεται προτείνουμε ένα βιβλίο και δύο άρθρα. Σαν blog που καταπιανόμαστε με τα «τοπικά» δε ξεχνάμε ότι χωρίς θεωρία δε πάμε παραπέρα.

 

εξεγερμένες πόλειςΤο βιβλίο Εξεγερμένες Πόλεις θέτει την πόλη στο επίκεντρο της πάλης του κεφαλαίου και της πάλης των τάξεων, εξετάζοντας περιπτώσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι τη Βομβάη και από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα, αλλά και το πρόσφατο κίνημα καταλήψεων και πλατειών σε μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Ερευνώντας κοινωνικά και ταξικά πιο δίκαιους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να αναδιοργανωθούν, ο David Harvey υποστηρίζει ότι ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν και κέντρα πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

 

Περισσότερα εδώ

 

 

 Αυτό δεν είναι μία πόλη. Για έναν μαρξιστικό ορισμό της πόλης

 

 

Αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία, δεν είναι μια πόλη, είναι η εικόνα της. Δεν φταίει όμως η φωτογραφία: ακόμη και στο γυμνό μάτι, η πόλη δεν προσφέρει παρά την εικόνα της, δηλαδή την δισδιάστατη επιφάνειά της.

 

 

Η Πόλη του Κεφαλαίου

Κάθε διαφορετική βαθμίδα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής μεταγράφεται στον χώρο ως βαθμίδα της καπιταλιστικής πόλης, διαθέτει την σχετική αυτονομία της και αλλάζει με τους δικούς της ρυθμούς μολονότι η ιστορία της διαπλέκεται με τις άλλες βαθμίδες σε ένα κουβάρι οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που απλώνεται στο χώρο και δημιουργεί αυτό που μπορούμε να ονομάζουμε Πόλη του Κεφαλαίου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s