9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΕΠΑ

Posted: Ιουνίου 2, 2014 in Από αλλού, Χρηστικά νέα, εκδηλώσεις

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικοχορευτικά δρώμενα (τόσο από οικότροφους όσο και από καλλιτέχνες που δέχονται να συμμετέχουν αφιλοκερδώς) καθώς και συζητήσεις, περίπτερα ενημέρωσης, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας. Σε προηγούμενα Φεστιβάλ μας στήριξαν και μας τίμησαν με την παρουσία και την συμμετοχή τους καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Χαρούλης, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Μανώλης Φάμελλος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Νίκος Ζιώγαλας, οι Encardia, ο Απόστολος Ρίζος, οι Magic De Spell, τα Μακρινά Ξαδέρφια, ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Ζακ Στεφάνου, οι Elektrobalkana, ο Σπύρος Γραμμένος καθώς και πολλοί άλλοι.

Το Φεστιβάλ έχει σημαντικό κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Κοινωνικοποιούμε το χώρο του ασύλου, συνεργαζόμαστε με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης και με κινήματα πόλεων, αντιπαραβάλλοντας το δρόμο των καλλιτεχνικών μας ανησυχιών, το δρόμο των συλλογικοτήτων και των διεκδικήσεων.

Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ ήταν και είναι ακόμα, αντιεμπορευματικός, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς. Είσοδος από την αρχή αποφασίστηκε να μην υπάρχει, μιας και διεξαγόταν σε έναν ελεύθερο χώρο με πανεπιστημιακό άσυλο, στον προαύλιο χώρο της Δ Εστίας και η οικονομική εκμετάλλευση του χώρου καθώς και ο αποκλεισμός οποιουδήποτε για οικονομικούς λόγους από το φεστιβάλ μας, μας έβρισκε αντίθετους.

Οπότε, πέρα από τη στήριξη των καλλιτεχνών, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στήριξη των κατοίκων των γύρω γειτονιών που έπαιρναν κουπόνια ενίσχυσης ώστε να μπορούμε να κάνουμε το φεστιβάλ μας, αφού τα έξοδα πολλά και οι δυνατότητές μας ισχνές. Έτσι, μας γνώρισαν και είδαν πως δεν ήμασταν τέρατα , όπως μας παρουσίαζε ακόμα με την πρώτη ευκαιρία στα ΜΜΕ ο τότε πρύτανης, Μπαμπινιώτης, λόγω της πολύμηνης κατάληψης των εστιών πριν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Το φεστιβάλ, λοιπόν, πήρε τα χαρακτηριστικά που έχει ακόμα και σήμερα από τις ίδιες τις πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν με συνέλευση, με οριζόντιες δηλαδή διαδικασίες όπου όλες και όλοι καταθέτουμε προτάσεις και συζητάμε για το τι θα κάνουμε.

Πως ξεκίνησε;

Ξεκινήσαμε από χρήματα που βάλαμε εμείς οι ίδιοι και καταφέραμε με την οικονομική υποστήριξη του κόσμου και την αφιλοκερδή συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών να διοργανώσουμε μια σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα 8 τριήμερα πολιτιστικά φεστιβάλ.

Το πρώτο φεστιβάλ το 2006 αποτελούνταν από μια παράσταση της χορευτικής ομάδας της εστίας μαζί με φοιτητές από την χορευτική ομάδα της ΑΣΟΕΕ, στον προαύλιο χώρο της Δ ΦΕΠΑ, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από πέντε διαφορετικές περιοχές, σε μια παράσταση που διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Το 2007 διοργανώνεται λοιπόν το 2ο φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων. Ένα φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα: παραστάσεις, δραστηριότητες για παιδιά, συναυλίες με επώνυμους και μη, συγκροτήματα κ.ά. που αφιλοκερδώς αγκαλιάζουν το νέο μας αυτοοργανωμένο εγχείρημα. Η βοήθεια και στήριξη του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και καθοριστική, για να πετύχει αυτό το ουτοπικό μας εγχείρημα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s