Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Posted: Οκτώβριος 16, 2014 in Από αλλού, ΟΤΑ
Ετικέτες:

Αντγράφουμε από iskra.gr

ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ 6 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (10/10) έφτασε στο δήμο Χαλανδρίου απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης κ. Αγγελάκα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) – ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση- που ακυρώνει την ομόφωνη πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου σχετικά με το αποφασιστικό “όχι” στον προσχηματικό επανέλεγχο τον συμβάσεων αορίστου χρόνου και τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης – “λαιμητόμου”.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες,ακολούθησαν 6 ανάλογες ακυρωτικές αποφάσεις για ανάλογες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων δήμων της Ατικής, που αρνήθηκαν να υπακούσουν στη μνημονιακή “νομιμότητα”.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ακυρώνει τις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Χαλανδρίου, ΝίκαιαςΡέντη, Αγίου Δημητρίου και Βύρωνα, καθώς και των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Ζωγράφου.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

Οι απειλές της κυβέρνησης σχετικά με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις και οι επισκέψεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη σε εισαγγελείς είχαν μέχρι σήμερα κατά βάση επικοινωνιακό χαρακτήρα και καμία πραγματική και νομική βάση.

Πλέον, όμως, εφόσον η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου ακυρώθηκε, ο Δήμαρχος υπέχει διοικητικές και άλλες ευθύνες και συνεπώς ο κίνδυνος επιβολής της ποινής της αργίας είναι βάσιμος και πιθανός.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η νέα Δημοτική Αρχή στον 1ο μήνα της θητείας της, έχει δεχθεί μπαράζ επιθέσεων από την κυβέρνηση με την ανακίνηση θεμάτων που σέρνονται επί δεκαετίες στην πόλη ( θέμα των Ρομά του Νομισματοκοπείου, επιστολή για παραχώρηση του οικοπέδου όπου στεγάζεται η καθαριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ κ.α.)

Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Ιskra, ότι το εγχείρημα ενός σχήματος που δραστηριοποιείται στην πόλη τα τελευταία 20 και πλέον έτη και συσπειρώνει το σύνολο της ριζοσπαστικής αλλά και ένα μέρος της κομμουνιστικής Αριστεράς έχει θορυβήσει την αυταρχική κυβέρνηση. Συμπλήρωναν , δε, ότι κανένας δεν πίστευε ότι τον Δήμο Χαλανδρίου θα ακολουθούσαν και άλλοι δήμοι και θα αμφισβητούσαν στην πράξη τα μνημονιακά θέσφατα.

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Νομικά η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (διορίζεται από την κυβέρνηση) να ακυρώσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να μην δοθούν στοιχεία και έγγραφα που αφορούν στην μετατροπή των Συμβάσεων από από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, οδηγεί στα εξής:

– Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος με ρητή διάταξη ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν ευθύνεται αστικά, ποινικά και πειθαρχικά για την εκτέλεση και μόνο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί.

Εάν δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις υπόκειται επίσης με ρητή διάταξη, σε διοικητικές, ποινικές και Αστικές κυρώσεις.

– Όλες οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων υπόκειται στον έλεγχο του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης ο οποίος με αιτιολογημένη απόφαση μπορεί να ακυρώσει απόφαση δημοτικού Συμβουλίου ως παράνομη. Εναντίον αυτής της απόφασης του Γ.Γ. γίνεται Προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152.

– Η Επιτροπή αυτή κρίνει την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ. και αποτελείται από ένα (1) μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και έναν (1) αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Αποφασίζει μέσα σε τριάντα μέρες από την υποβολή της Προσφυγής.

– Την απόφαση της Επιτροπής του 152 μπορεί να προσβάλλει κανείς στα Διοικητικά Εφετεία.

– Οι Αιρετοί έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης, χωρίς καθυστέρηση, με τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καθώς και της ειδικής επιτροπής του 152. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά.

– Ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιβάλει στα πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται την ποινή της αργίας έως έξι (6) μηνών, αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια.

– Για την επιβολή της ποινής της αργίας και τη διάρκειά της, απαιτείται σύμφωνη γνώμη Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτείται από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου ως πρόεδρο, δύο (2) πρωτοδίκες, έναν (1) υπάλληλο της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης της Περιφέρειας και έναν (1) αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Το συμβούλιο συνεδριάζει σε δημόσια συνεδρίαση και μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να εκτιμά οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η απόφαση εκδίδεται δύο (2) μήνες το αργότερο, αφότου το συμβούλιο έλαβε το σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

– Εκείνος που τιμωρείται έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατά της αποφάσεως που επιβάλλει οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες, αφότου η απόφαση του κοινοποιήθηκε. Ο Υπουργός μπορεί είτε να απορρίψει την προσφυγή είτε να τη δεχτεί και να εξαφανίσει ή να μειώσει την ποινή που έχει επιβληθεί.

– Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης που έχει επιβάλει την ποινή.

– Ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κρίνει την υπόθεση και κατ’ ουσία. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει την ποινή. Αν ασκηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η επιτροπή αναστολών του δικαστηρίου, ύστερα από αίτηση του προσφεύγοντος, κρίνει για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σταθμίζοντας και τη συνδρομή του δημοσίου συμφέροντος. Σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s