«Της πατρίδας μου οι ιστορίες σου »

Posted: 28 Φεβρουαρίου, 2011 in Από αλλού, Πολιτισμός, εκδηλώσεις

από εδώ

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Γραφείο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Ζωγράφου διοργανώνουν συνάντηση αφήγησης την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011, και ώρα 19.30-21.30 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γυμναστικής του δήμου Ζωγράφου, στην οδό Εκβατάνων 18, Άνω Ιλίσια (6η στάση Ιλισίων).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» για την εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και αποσκοπεί στην ανταλλαγή ιστοριών από διάφορα μέρη του κόσμου, το άνοιγμα στις άλλες κουλτούρες αλλά και την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι ιστορίες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, ταξιδεύουν, αλλάζουν, ωριμάζουν ή συρρικνώνονται, στεριώνουν ή μένουν μετέωρες. Μα κυρίως περνάνε από στόμα σε στόμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ιστορία μου γίνεται ιστορία σου, η πατρίδα μου πατρίδα σου… Γι’ αυτό και ο τίτλος της συνάντησης είναι «Της πατρίδας μου ιστορίες σου»: γιατί και οι ιστορίες ψάχνουν μια νέα πατρίδα, ένα αφτί να τις ακούσει, μια καρδιά για να φωλιάσουν…

Οι αφηγήσεις θα διαρθρωθούν σε δύο μέρη. Α) Αφηγήσεις από τις: Μάνια Μαράτου, αφηγήτρια-μουσικό-εκπαιδεύτρια αφηγηματικής τέχνης, Μαρία Βραχιονίδου: εκπαιδεύτρια προγράμματος «Οδυσσέας» – μαθητευόμενη αφηγήτρια, Άννα Σταματούκου: μαθητευόμενη αφηγήτρια, Ιωάννα Παρασκελίδη: μαθητευόμενη αφηγήτρια. Β) Ελεύθερες αφηγήσεις από τους μετανάστες–μαθητές του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Πιστεύουμε ότι η χρήση της αφήγησης όπως και άλλων καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση μεταναστών και για την εκπαίδευση ενηλίκων γενικότερα. Από την άλλη θεωρούμε ότι η ίδια η αφήγηση έχει να ωφεληθεί από το διαπολιτισμικό πλαίσιο και τις εμπειρίες των μεταναστών. Ελπίζουμε η συνάντηση αφήγησης «Της πατρίδας μου ιστορίες σου» να αναδείξει αυτή την αλληλεπίδραση και να δώσει το ερέθισμα για άλλες παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Σχολιάστε