Ενημερωτικό δελτίο για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων

Posted: 28 Φεβρουαρίου, 2011 in Από αλλού
Ετικέτες:

ολόκληρο το δελτίο στο Σκονάκι, οι επιλογές δικές μας

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Ζωγράφου, Μάρτιος 2010, αρ.1

Ενημερωτικό δελτίο για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων
Η πρόταση του Διευθυντή Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας και οι συνέπειές της

Η εισήγηση του Διευθυντή Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Συγκεκριμένα, όσο αφορά την περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, η εισήγηση προβλέπει :

Β. Για τα σχολεία του Ζωγράφου
Το 16ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου διαμελίζεται και συγχωνεύεται στο 7ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου κα στο 8ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου
Το 12ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου υποβαθμίζεται από 9/θέσιο σε 6/θέσιο και το 15ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου από 10/θέσιο σε 6/θέσιο.
Το 2ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου και το 14ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου να συγχωνευθούν σε ένα Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία 2ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου.
Το 5ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου και το 17ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου να συγχωνευθούν σε ένα Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία 15ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου.
Το 6ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου και το 11ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου να συγχωνευθούν σε ένα Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία 6ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου.
Η στάση των δημοτικών αρχών απέναντι στις συγχωνεύσεις
Ιδιαίτερη ενημέρωση χρειάζεται να γίνει για την παρέμβασή μας στα Δημοτικά και Διαμερισματικά Συμβούλια της περιοχής μας. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να λογοδοτούν για τη στάση τους στους δημότες τους ιδιαίτερα σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα. Από την πλευρά μας, καταθέσαμε αναλυτικά υπομνήματα με τις θέσεις μας και σχετικά παραρτήματα με ενημέρωση για την αντίθεσή μας στην επέκταση του αντιεκπαιδευτικού προγράμματος των 800 «αναμορφωμένων» σχολείων, στο Δήμο Αθηναίων, στο 7ο Διαμέρισμα και στο Δήμο Ζωγράφου. Δυστυχώς, οι δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με μια σειρά άλλους Δήμους, κάθε άλλο παρά συστρατεύθηκαν στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου. Δεν υιοθέτησαν τα αιτήματα και τις προτάσεις που ομόθυμα και τεκμηριωμένα κατέθεσαν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς της περιοχής τους. Η στάση τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανοίγει το δρόμο στο Υπουργείο να προχωρήσει στα σχέδιά του και με αυτή την έννοια, είναι συνυπεύθυνες για τις αρνητικές εξελίξεις. Ιδιαίτερη σημασία έχει σε κάθε περίπτωση και η στάση των εκπαιδευτικών που είναι εκλεγμένα μέλη των δημοτικών συμβουλίων.

Αναλυτικά οι εξελίξεις στα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ως εξής :
1. Στο Δήμο Ζωγράφου, μετά από συσκέψεις ενημέρωσης της δημοτικής αρχής με όλους τους φορείς, έγινε αποδεκτή με απόφαση της πλειοψηφίας, η συγχώνευση των δημοτικών σχολείων του Αγ. Γερασίμου και των γυμνασίων και λυκείων του Αγ. Θεράποντα και απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες προτάσεις συγχωνεύσεων. Αντίθετα, όλες οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, υιοθέτησαν το σύνολο των θέσεων των εκπαιδευτικών φορέων (Α΄ Σύλλογος Αθηνών, Στ΄ ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων) και καταψήφισαν όλες τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Εκτιμούμε ότι ο Δήμος Ζωγράφου οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά την πίεση που ασκήθηκε από την κοινή στάση, και κινητοποίηση των εκπαιδευτικών φορέων – Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε., Στ΄ ΕΛΜΕ και Ένωσης Γονέων – που από κοινού κατέθεσαν πρόταση ενάντια στις συγχωνεύσεις. Ωστόσο, μπορούσε και έπρεπε να πάρει μια πιο ξεκάθαρη θέση που θα έκλεινε το δρόμο στο σύνολο των συγχωνεύσεων και δεν θα επέτρεπε την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού ΕΑΕΠ στο σχολικό συγκρότημα του Αγ. Γερασίμου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία :

• Καταργούνται 9 Δημοτικά Σχολεία.
• Καταργούνται τουλάχιστον 20 οργανικές θέσεις στην πρωινή ζώνη, ενώ κινδυνεύουν με κατάργηση, άλλες 13 οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα υπό κατάργηση Δημοτικά Σχολεία.
• Σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις (10ο Δ.Σχ. Αθηνών, 104ο Δ.Σχ. Ζωγράφου, 2ο Δ.Σχ. Ζωγράφου, 7ο-8ο-12ο-15ο Δ.Σχ. Ζωγράφου), η προτεινόμενη οργανικότητα των σχολείων είναι μικρότερη από τη σημερινή λειτουργικότητά τους. Για παράδειγμα, στα σχολεία του Μακρυγιάννη, με σημερινή λειτουργικότητα 38 τμημάτων προβλέπονται 36 οργανικές θέσεις δασκάλων. Αποκαλύπτεται έτσι η πρόθεση για συμπτύξεις τμημάτων ή για προσωρινή κάλυψη των κενών με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.
• Τα αντιεκπαιδευτικά αυτά σχέδια και οι εκφραστές τους, δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμα και στο διαμελισμό σχολείων ! Έτσι, το 16ο Δ.Σχ. Ζωγράφου, προτείνεται να διαμοιραστεί στο 7ο και στο 8ο Δ.Σχ. Ζωγράφου, τα οποία όμως, βρίσκονται σε γειτονικά αλλά διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα, με διαφορετικά κτίρια και διαφορετικές σχολικές αυλές ! Έτσι, τα μισά παιδιά του 16ου Δ.Σχ. Ζωγράφου και οι γονείς τους, (ποιος άραγε θα κρίνει ποια θα είναι αυτά τα παιδιά και με ποιες διαδικασίες;) τιμωρούνται από την κυβέρνηση του Μνημονίου, με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος !
• Τα νέα 12θέσια που προκύπτουν από αυτές τις προτάσεις, σχεδιάζεται να ενταχθούν αυτόματα στο πρόγραμμα σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Α.Ε.Π.), δηλαδή στα περίφημα «800άρια» ολοήμερα σχολεία, με τα εξοντωτικά 7ωρα και τον αντιεκπαιδευτικό κατακερματισμό της σχολικής γνώσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπ.αρ. 2574/14-2-2011 που αφορά τις συγχωνεύσεις των σχολείων του Δήμου Ηλιούπολης «η πρόταση που αφορά τα Δημοτικά σχολεία κινείται στην κατεύθυνση σχηματισμού 12θέσιων Οργανικά σχολικών μονάδων γιατί σε αυτές είναι εφικτή η εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Α.Ε.Π.)…Το νέο σχολικό έτος (2011-12) θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και νέες σχολικές μονάδες με προτεραιότητα αυτές που θα είναι 12θέσιες οργανικά».
• Οφείλουμε τέλος να σημειώσουμε ότι στους σχετικούς πίνακες της πρότασης, εμφανίζονται αρκετά λανθασμένα στοιχεία. Π.χ. ο αριθμός των μαθητών του 2ου Δ.Σχ. Ζωγράφου και του 12ου Δ.Σχ. Αθηνών, ο συνολικός αριθμός λειτουργικότητας στα 7ο-8ο-12ο-15ο Δ.Σχ. Ζωγράφου και προτεινόμενων οργανικών θέσεων στα 12ο – 115ο Δ.Σχ. Αθηνών.

Το κίνημα ενάντια στις συγχωνεύσεις
Απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο και ελπιδοφόρο κίνημα εκπαιδευτικών – γονέων. Σε αυτά τα πλαίσια, καταγράφουμε μερικές μόνο από τις δράσεις και πρωτοβουλίες του τελευταίου διμήνου :

-Συνεχείς ανακοινώσεις και δελτία τύπου του Συλλόγου μας, ενημέρωση και συσκέψεις στα σχολεία
-Ανακοινώσεις και αποφάσεις Ενώσεων Γονέων και Συλλόγων Γονέων (π.χ.115ο Δ.Σχ. Αθηνών, 124ο Δ.Σχ. Αθηνών, 12ο Δ.Σχ. Ζωγράφου 16ο Δ.Σχ. Ζωγράφου)
-Συνεχείς παρεμβάσεις και τοποθετήσεις σε μαζικότατες ΓΣ Γονέων
-Διανομή ανοιχτής πρόσκλησης σε όλους τους γονείς
-Κατάληψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής στις 14/1/2011
-Σύσκεψη Συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. – ΕΛΜΕ την Τρίτη 18/1, στις 7μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ
-Πικετοφορία στους Αμπελόκηπους με τους γονείς των 115ου και 124ου Δ.Σχ. Αθηνών
-Ανάρτηση στα σχολεία πανό, πικετών και αφισών
-Υπομνήματα στα Δημοτικά και Διαμερισματικά Συμβούλια της περιοχής μας και παρέμβαση του Συλλόγου στο Δήμο Ζωγράφου, στο Δήμο Αθηναίων, στο Διαμερισματικό Συμβούλιο του 7ου Διαμερίσματος
-Οργάνωση πλατιών πανεκπαιδευτικών συσκέψεων, στου Ζωγράφου (28/1) και στους Αμπελόκηπους (31/1) με συμμετοχή συνολικά 200 και πλέον εκπαιδευτικών και γονιών, των τοπικών ΕΛΜΕ, Ενώσεων Γονέων και πολλών Συλλόγων Γονέων.
-Συνάντηση όλων των Συλλόγων της Α΄ Αθήνας με το Διευθυντή Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους και τους Σχ. Συμβούλους με πρωτοβουλία του Συλλόγου Π.Ε. Αριστοτέλη (απουσίασαν δυστυχώς οι σχ. Σύμβουλοι του δικού μας συλλόγου), όπου αναπτύξαμε συνολικά τις θέσεις μας ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταγγείλαμε την τακτική μυστικότητας και απόκρυψης των σχετικών εισηγήσεων από την πλευρά της διοίκησης.
-Συμμετοχή στην παναττική συνάντηση για τα 800 «αναμορφωμένα σχολεία» στις 13 Φεβρουαρίου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, όπου διαφάνηκε η καθολική αντίθεση στο νέο αντιεκπαιδευτικό μοντέλο σχολείου που προωθείται με τα ΕΑΕΠ.
-Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, γενικεύτηκαν με τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συναντήθηκαν με το ευρύ παλλαϊκό ρεύμα ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. στη συγκλονιστική απεργιακή διαδήλωση της 23ης Φλεβάρη. Απεργιακής διαδήλωσης που αντιμετωπίστηκε με την κρατική καταστολή και την συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση και πλύση εγκεφάλου από τα τηλεοπτικά δελτία της κρατικής και ιδιωτικής σύγχρονης ΥΕΝΕΔ. Τώρα, απαιτείται η κλιμάκωση και γενίκευση των αγώνων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και συμπτύξεων τμημάτων. Έχουμε την πεποίθηση ότι, το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μάχης, θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό δύναμης, δηλαδή τη δυνατότητά μας να κινητοποιηθούμε μαζικά και να υπερασπίσουμε τα σχολεία μας. Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι οι πιο επιθετικές προτάσεις συγχωνεύσεων (π.χ. μετακινήσεις σχολικών μονάδων στους Αμπελόκηπους με στόχο τη διαμόρφωση τριών μεγάλων σχ. συγκροτημάτων για να στιβαχτούν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής γύρω από την Πανόρμου) αποσύρθηκαν προς το παρόν μπροστά στην ογκούμενη αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.Συνεχίζουμε τον αγώνα, ενάντια στο φθηνό και ευέλικτο σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, ενάντια στην κατάργηση του ΟΣΚ και του ΟΕΔΒ, ενάντια σε κάθε μέτρο αποδόμησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ζητούμε, την κατάργηση του προγράμματος του ΕΑΕΠ και μέχρι να συμβεί αυτό, την αναστολή εφαρμογής του στα σχολεία του συλλόγου μας (16ο Δ.Σχ. Αθηνών, 107ο Δ.Σχ. Αθηνών). Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε την επέκτασή του σε άλλα σχολεία της περιοχής μας. Προχωρούμε άμεσα στην έκδοση ανοιχτής επιστολής προς τους γονείς και την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Ο Γ.Γραμματέας

Όλοι –ες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ. στο 8ο – 106ο Δημ. Σχ. Αθηνών (απέναντι από το Λαϊκό Νοσοκομείο). Κύριο θέμα, η επίθεση στους εργαζόμενους και το δημόσιο σχολείο και η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων, μπροστά στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14/3.
Μνημόνιο 4 και πάγωμα των προσλήψεων !
Οι πραγματικοί λόγοι των συγχωνεύσεων σχολείων όπως έχουμε ήδη τονίσει, δεν έχουν καμιά σχέση με παιδαγωγικά κριτήρια. Ενώ διαμορφώνεται το ακόμα πιο αντιδραστικό Μνημόνιο 4, που μεταξύ άλλων προβλέπει με σαφήνεια νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και αρνητικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το κλιμάκιο της Κομισιόν που συμμετέχει στην τρόικα, έδωσε στη δημοσιότητα την πλέον απαισιόδοξη -μέχρι σήμερα- έκθεσή του στην οποία συμπεριλαμβάνεται η οδηγία για πάγωμα των προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών µε το επιχείρηµα ότι στην ελλάδα οι εκπαιδευτικοί… εργάζονται λιγότερο από ό,τι οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες της Ένωσης !

Σχολιάστε